Земята е създадена от сблъсък на две планети | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

КАТАКЛИЗЪМ
Земята е създадена от сблъсък на две планети
Втората планета – Тея – най-вероятно е била с размерите на Марс или на Земята.

02 Февруари 2016 19:37
0

принтирай

|

текст

 

Земята – такава каквато я познаваме днес, се е родила след „жесток, челен сблъсък“ между две планети – съобщава сп. Science. 

Според проучването, водено от изследователи на Калифорнийския университет в Лос Анджелис,  преди около 4,5 милиарда години Земята – която тогава е била на едва 100 милиона години – се е сблъскала с планетарен ембрион, наречен Тея.

Тея най-вероятно е била с размерите на Марс или на Земята. Планетата Тея е наречена на майката на Луната в гръцката митология и това не е случайно. Силата на сблъсъка между двете небесни тела е предизвикал създаването на новата „обща“ планета Земя, а от отчупените при сблъсъка късове е попаднал в гравитационното й поле и е образувал Луната.

 

>

 

Учените са извършили анализ на лунни скали от три мисии по програмата „Аполо“ и са ги сравнили с вулканични скали, открити в Аризона и Хаваи. За голяма изненада, екипът не открил разлика между кислородните им изотопи, което значи, че те имат общ химичен подпис.

 

Образци от лунни скали, които учените използвали, за да подкрепят теорията си
––––––––––––––

Едуард Йънг, водещ автор на новото проучване и преподавател по гео- и космохимия в UCLA, казва: „Не забелязваме разлика между земните и лунните изотопи на кислорода. Те са неразличими.“

Именно поради този факт, учените правят извода за челния сблъсък – ударът е бил толкова силен, че скалите, формирали Земята и Луната са се смесили, преди да се обособят в две тела.
 

“Тея се е сляла както със Земята, така и с Луната и е равномерно разпределена между тях. Това обяснява защо не се наблюдават разлики в химичния подпис на Тея между Луната и Земята“, обяснява той.

Според професор Йънг, Тея е растяла и е можела да се превърне в планета, ако не беше разрушена при сблъсъка.

 

Доскоро се смяташе, че сблъсъкът е бил страничен, но научният екип на University of California, Los Angeles доказа, че става въпрос за „челно врязване“. Изследването, спонсорирано от НАСА и глобалната програма Deep Carbon Observatory и публикувано в журнала Science, поражда въпроси и за произхода на Земята.

 

Художествено пресъздаване на първите моменти след сблъсъка – картина на Уилям Хартман. 

––––––––––