Процесът на ХХ век: Народът срещу О.Дж.Симпсън

4
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Делото срещу футболиста, обвинен в убийството на жена си, е гледано на живо от милиони американци. След края му те не са убедени на какво точно са станали свидетели – съдебна битка, риалити шоу, сапунена опера или цирк…

Лос Анджелис, лятото на 1994 г. Къщата на „Саут Бънди Драйв“ №875 е окървавена. В двора й са открити два трупа – на Никол Браун и Роналд Голдман. Скоро властите посочват евентуалния им убиец. Става дума за О. Дж. Симпсън – легенда на американския футбол, холивудски актьор и истинска икона зад Океана.

Доскорошният чернокож любимец е обвинен, че е посегнал на живота на бившата си съпруга и на нейния, вероятно интимен, партньор в пристъп на ревност. Като резултат е изправен пред съда.

Делото продължава девет месеца

Зад обвиняемия стоят 11 адвокати, а 25-има прокурори работят денонощно, за да го вкарат в затвора. Процесът се превръща в най-отразявания случай в историята на САЩ – и най-дългото дело, водено някога в щата Калифорния, а разноските по него надхвърлят 20 млн. долара.

Съдебната битка се превръща в невиждано шоу с елементи на цирк. Щатската телевизия предава процеса на живо. Милиони американци го следят със затаен дъх, сякаш е сапунена опера. А О. Джей се превръща в най-популярния обвиняем в страната.

Виж още: 10 нови сериала, с които зимата ще мине по-леко

Сюжетът е пресъздаден на екрана в новия сериал от Райън Мърфи, създател на поредици като „Зловеща семейна история“, „Клъцни-срежи“ и „Кралици на ужаса“. В „Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън“ заглавният герой се играе от носителя на „Оскар“ Куба Гудинг-младши („Тоби Магуайър“). 

Самото дело тръгва няколко месеца след двойното убийство. Въпреки че все още има отпечатъци от белезници върху китките, О. Джей изглежда спокоен пред съда. Увереност му вдъхва неговият огромен, мощен екип, готов на живот и смърт да отстоява интересите му.

Адвокатският „антураж“ на Симпсън

се оглавява от прочутия с бързата си мисъл Робърт Шапиро, който сега се играе от Джон Траволта. Сред защитниците е и близкият приятел на обвиняемия, опитният Робърт Кардашиян (Дейвид Шуимър от сериала „Приятели“).

Първоначално и обвинителите, и обикновените американци са сигурни, че О. Джей няма да се измъкне лесно от закона. Доказателствата са срещу него. Не му помага и фактът, че е имал и предишни прояви на домашно насилие.

Обиграните адвокати на Симпсън обаче променят играта, чийто изход изглежда предрешен. Убеждават съдебните заседатели, че приложеният като доказателство за вина ДНК анализ е съмнителен. Откриват пробойни в работата на местната полиция, която събира улики от местопрестъплението. Дори

представят пред съда скандален аудиозапис

с расистки коментари на един от детективите. В него се чува как той десетки пъти казва „негър“ – обида, заради която иначе солидните му показания по случая „О. Джей“ губят сила.

Казано накратко – защитата на Симпсън си върши работата отлично. Говори се, че спортистът я е мотивирал с много добри хонорари. Вероятно става дума за сума в рамките на 3 до 6 млн. долара.

Освен със знаменитост и силни, отлично платени адвокати, процесът на века разполага с още нещо – камери. Много камери. Делото срещу О. Джей Симпсън е предавано на живо по телевизията, а всеки „епизод“ от процеса

засенчва не само новините, но също така сериалите и филмите

Милиони американци жадно поглъщат убийствената сапунена опера за любов, ревност, тайни, слава, власт и пари. Постепенно се пристрастяват към една нова форма на забавление, която тепърва процъфтява в тв ефира – риалити шоуто. Неин апотеоз в новия век е семейното предаване Keeping Up with the Kardashians, звезди в което са децата на Робърт Кардашиян, начело с Ким…

Съдебната битка постепенно върви към финала си, ловко насочвана от защитата и раздухвана от медиите. Присъдата е произнесена на 3 октомври 1995 г. В нея има само една дума: „Невинен!“.

Решението е взето от съдебните заседатели – 12 мъже и жени. Повечето – афроамериканци. В последвалите интервюта част от тях заявяват, че са били убедени във вината на Симпсън. Слабото представяне на прокуратура и грешките на полицията обаче са им попречили да го посочат с пръст.

Въпреки техните аргументи мнозина и до днес вярват, че решението им е взето на расова основа. И имат известни основания. Да не забравяме, че в онези дни по улиците излизат хиляди чернокожи, за да празнуват

победата на един „свой“ над „бялата“ съдебна система

Днес, години след края си, това прочуто дело все още предизвиква спорове. Защото макар да изглежда типично американска, историята на О. Джей Симпсън е универсална. Тя поставя въпроси, които всички си задават: Какво крият знаменитостите под имиджа си на идеални хора? Дали богатите винаги успяват да се измъкнат от закона? И, в крайна сметка, съществува ли истинска справедливост?

„Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън“ е по „Фокс“ от сряда, 3 февруари, в 22 ч., с повторения всеки четвъртък от 13,10 ч. и събота от 22 ч. 

Източник: Фокс