Оргазъм – каква е ролята на мозъка?

2
Добави коментар
plamiii
plamiii

Над 20 дефиниции за оргазъм са вписани в Журнала по клинична психология. Обяснение на състоянието се дава на анатомично, физиологично, психологично, личностно и дори на социално ниво. Има няколко проучвания, които специално изучават оргазма и неговата анатомична основа в мозъка.

Натрупаното напрежение по време на сексуалния акт се освобождава под формата на оргазъм. В анатомичен контекст той се изразява в едновременна контракция на определени мускули или мускулни групи в гениталната област. Тази реакция на организма е под мозъчен контрол. Именно участието на централната нервна система прави изживяването толкова специално. Мозъкът непрекъснато получава информация от стимулираните рецептори, обработва я в определени зони, сформира усещания, дава началото на оргазма и го изживява.

Рецепторите, участващи в сексуалното дразнене на мозъка, са разположени из цялото тяло. Разбира се, тяхната концентрация е най-интензивна в гениталната област на мъжа и жената. Оргазъм може да бъде постигнат и чрез дразнене на определени кожни области по вътрешната страна на бедрата, корема, зърната и при двата пола. Информацията от рецепторите там достига до същите области от кората на мозъка и се възприема със същата сила, както стимулацията на половите органи. Има множество документирани случаи на постигнат оргазъм само чрез активиране на тези сензитивни части от тялото, без да е имало осъществен полов контакт. Това подкрепя виждането, че мозъкът е най-важният орган за един пълноценен сексуален акт.

За да се включи в процеса, последният трябва да получава информация от рецепторите в чувствителните зони. Магистралите, по които тече тази информация са нервите. Периферно те завършват с рецептори по кожата и лигавиците. Централно преминават през гръбначния мозък и достигат прицелните структури в кората на главния. Ето защо, при увреждания на гръбначния мозък (травми, дегенеративни, възпалителни изменения и др.) може да се наблюдава състояние на неспособност за изживяване на оргазъм (аноргазмия).

Доскоро малко се знаеше по въпроса за въвлечените в оргазма мозъчни структури. Това произтичаше от липсата на достатъчно чувствителна апаратура, която да улови мозъчната активация и тънки физиологични промени по време на краткия период от секунди на екстаз.

Екип учени към Университета на Грьонинген са провели проучване на малка извадка мъже и жени по време на сексуална стимулация и достигане на оргазъм. Използван бил РЕТ скенер за детекция на мозъчната активност. Получените резултати могат да бъдат резюмирани по следния начин:

1. Не били установени съществени разлики между мъжете и жените в активацията на мозъка. И при двата пола било наблюдавано „изключване“ на определена област от кората на мозъка. Този регион заема част от кората, разположена зад лявото око и се нарича латерален орбитофронтален кортекс (ЛОК). Последният взима дейно участие в контрола на поведението и в логическите разсъждения. Следователно, в състояние на оргазъм мозъкът „губи контрол“.

Деактивирането на левия ЛОК се наблюдава и при употребата на хероин. Според някои учени приликите в мозъчната активност на човек, приел хероин и в оргазъм са над 90%.

2. При жените е наблюдавана понижена активност на амигдалата и хипокампа. Те нормално взимат участие в изпитването на емоции като страх и раздразнение. Ето защо, нуждата да са релаксирани и да се чувстват в безопасност е важен елемент от удовлетворението от сексуалния акт при тях.

В допълнение, част от кората, отговорна за възприемането на болка, била възбудена. В този ред на мисли, при жените има тънка връзка между болката и удоволствието.

3. Проучването довело и до извода, че мозъкът никога не лъже по отношение на оргазма. Жените, които впоследствие признали, че са имитирали оргазъм, били със съвсем различен мозъчен профил на РЕТ скенера. При тях активиран бил предимно малкият мозък, отговорен за контрола на движенията. Освен това, те използвали зони от кората, имащи отношение към актьорското майсторство.

Източник: puls.bg