Честит рожден ден, Христо Стоичков!

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Беше преди три години. Пътувахме в такси в Рим и шофьорът, новопристигнал индиец в Италия, ни попита откъде сме. “България”, отговорихме ние, а той чистосърдечно си призна, че не е чувал за страната ни. Ние не се отказахме: “един български футболист играеше в Италия преди време – Валери Божинов”, обади се човек от компанията ни. “Нямам никаква представа кой е той”, отвърна ни таксиметровият шофьор. “А за Стоичков не си ли чувал”, попитах аз. “Ааааа, Стоичков, разбира се, така кажете!”

Ако България може наистина да претендира за световни звезди, то той със сигурност е една от тях. Единственият български футболист, носител на “Златна обувка” и “Златна топка”. Камата, Модерният ляв, Булгаро феномено, El Pistolero (Стрелецът, бел.ред.)… както и да го наричаме, едно е ясно: все още, на много места по света, България се асоциира само и единствено с него. Една от запазените марки и емблеми на страната ни.

Днес има рожден ден и навършва 50 години! Желаем му здраве! Защото днес приключва “първото полувреме” от живота му. Дано второто е още по-вълнуващо!