Лимузина на Путин се продава за $1.2 млн | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На сайта за продажба на луксозни и уникални автомобили Hemmings се появи обява за продажба на автомобил ЗИЛ-4112Р, като предлаганата цена е за $1.2 млн. –

В съобщението се отбелязва, че лимузината е уникална, защото е прозведена през 2012 само в една единствена бройка, освен това никога не е била в движение – защото това е прототип на луксозни автомобили за властта, които е трябвало да се произвеждат по заявка. Но Путин тествал автомобила, той не му харесал и затова призводителите от Depot ZIL и AMO ZIL  се отказали да я произвеждат. Затова на одометъра е записано само „143 км“. 

В обявата пише, че автомобилът е по-луксозен от всичко, което е създадено за масова употреба  Cadillac, Rolls-Royce и Maybach. 

Дали Путин е тествал друг прототип не е известно. Той самият е казвал, че „не е участвал в избора на дизайн и оборудване на интериора“. Компанията ZIL също потвърди тази версия. Фирмата, която поддържа автопарка на ГОН (Гараж особого назначения) също съобщи, че колата е пристигнала при тях, но не са били извършвани никакви тестове с нея и така била върната.

През 2010 правителството на Русия взема решение двете фирми ЗиЛ и ГАЗ да започнат рроизводство на супер луксозни автомобили за правителствени и държавни лица – т.н. „Проект Кортеж“. Идеята е да бъдат заменени автомобилите Mercedez  с лимузини руско производство. Проектът е на стойност €1 млрд. 

След като прототипът от 2012 не бил одобрен, през 2013 г. дизайнът на новата президентска лимузина е предложен за одобрени чрез Интернет-гласуване. По непотвърдена информация, Путин се е запознал с предлагания модел и този път е дал своето одобрение за производство.

Това е причината ненужният прототип да бъде предложен за продажба. 

ЗИЛ-4112Р е създаден от частната компания Depot ZIL, която иначе се занимава с реставрация на стари и тунинговани на нова автомобили. Този модел е разработен на базата на ЗИЛ-41047.Единствено салонът е проектиран изцяло наново, като дизайнерите са използвали от оригиналния  тапицерията и дръжките на вратите.   

Двигателят е собствено производство на ЗиЛ, 7-литров V8 с мощност 400 к.с., скоростната кутия е автоматична петстепенна, специално разработена за този модел от американската компания Allison. Автомобилът тежи 3 800 кг. Моделът е оборудван с ABS, стабилизираща система, климатична инсталация, ел. щори на прозорците, бар, хладилник, а така също и специална звукоизолираща преграда между предния и основния отсек на салона.

Има също така монитори, които могат да показват изображение от вградените видео камери на колата. Освен това на предното стъкло е разположен дисплей, който дублира показанията на приборите на арматурното табло.
 

 

Посоченият в обявата номер на продавача е руски от Москва, там също така е посочено, че желаещите могат да видят автомобили в Москва. През 2014 г руското издание на Forbes излъчи видео репортаж от тест-драйв на най-новия автомобил на президента Путин, който ще бъде произведен пез 2018 г. 
 

През декември 2015 министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров съобщи, че официално публичната демонстрация на новия автомобил на Путин ще бъде представена през май 2018 г. Проектът Кортеж ще бъде завършен през януари 2018, но ще остане н тайна, за да се поддържа интереса до 9 май, когато ще бъде представен вече официално.