Растението „чай“ – какво знаем и не знаем за него и какви здравословни ползи има

1
Добави коментар
biomall
biomall

По света съществуват хиляди сортове чай, а той е една от най-предпочитаните ободряващи напитки. За него има по-малко отрицателни мнения, отколкото за кафето и все пак знаем толкова малко за това растение, което може да ни донесе толкова много ползи.

Всичките видове чай произлизат от едно и също растение, но се произвеждат по различни технологии и съответно имат уникални вкусови качества, вариращи от сладък през шоколадов до орехов вкус. „Чай” у нас най-често се нарича напитката, съставена от букет от наши традиционни билки и е съвсем различна от тази, произведена от растението „чай” или camellia sinensis, което произлиза от Китай. Най-ранните сведения за приготвянето на топла напитка от растението датират от преди повече от 4570 години. От тогава отглеждането и пиенето на чай се разпространява по света, а в някои култури като Японската сервирането му се превръща в култ. Прочетете още 10 чая за всеки повод и проблем.

Съществуват 6 основни вида чай:

Черен
Зелен
Жълт
Бял
Пу-ер
Оолонг

Два интересни и непознати вида чай – Пу-ер и матча:

Чаят пу-ер е вид ферментирал зелен чай и се произвежда от едролистните подвидове на растението camellia cinesis в китайската провинция Юнан. Този вид чай е със защитен произход спрямо китайските закони. Пу-ер чаят може да се сравни с качествено вино, тъй като и той като виното става все по-добър с отлежаването си. Обикновено се продава пресован на малки тухлички, а приготвянето му е специален ритуал. Запарва се в дебел глинен съд, който не трябва да е полиран, за да може глината да поеме аромата и маслата на чая. Този вид чай съдържа микроорганизми с пробиотични свойства, които укрепват имунната система и подпомагат храносмилането, заради което е често използван при лечение и диети в Източните култури.

Матча е чаят, използван при японските чаени церемонии и представлява наситенозелен чай на прах. Чаят се произвежда като в последния етап на отглеждането на листата му, те се държат на сянка, няколко седмици преди прибирането на реколтата. Така се получава наситено зеленият цвят на матча. След беритбата листата се опушват, за да спре ферментацията им, като по този начин най-добре се запазват хранителните вещества в тях. След това се сушат и стриват на прах. Чаят от матча има уникални свойства, съдържа повече кофеин от всеки друг вид чай, богат източник е на антиоксиданти и Л-теанин, който има успокояващо действие и подпомага концетрацията. Редовната консумация на матча има редица благотворни въздействия върху организма като детоксикация, подобрява обмяната на веществата, укрепва имунната система и поддържа добри енергийни нива. Традиционно матча се приготвя в специална купичка за него като за разбъркването се използват бамбукови прибори – лъжица и бъркалка.