ДРУГОТО КИНО :: НАГРАДИТЕ НА 66-ия КИНОФЕСТИВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

10
Добави коментар
kastel
kastel

   Тази вечер във Венеция бе официално закрито 66-ото издание на най-стария международен кинофестивал на света. Този път основната награда „Златен лъв”, която се дава на най-добрия филм от конкурсната програма, спечели израелската творба „Ливан” на  Самуел Маоз – автобиографичен разказ за Ливанската война през 1982 г.

   Кадър от филма „Ливан“, отличен със „Златен лъв“ на 66-ия кинофестивал във Венеция   Комедията „Кухнята на душата” на германеца от турски произход Фатих Акин получи Специалната награда на журито

Кадър от комедията на Фатих Акин „Кухнята на душата“
  
    „Сребърен лъв“ за най-добър  режисьор бе връчен на иранката Ширин Нишад за филма „Жени без мъже” – поетично ретро, посветено на всички иранци, които се борят за повече свобода и особено на жените, чието положение в тази страна не е за завиждане.
   „Сребърен лъв“ за най-добър сценарий получи филмът на Тод Солонц „Любов по време на война” — мощна политическа сатира срещу американската цивилизация поднесена като забавна комедия за сексуалните перверзии.    „Купа Волпи“ за най-добро изпълнение на женска роля бе връчена на Ксения Рапопорт за ролята й в трилъра на Джузепе Капотонди „Двоен час”.

Ксения Рапопорт 

   „Купа Волпи“ за най-добро изпълнение на мъжка роля заслужи британският актьор Колин Фърт за блестящата роля на  преподавател-гей от филма „Самотен мъж” на Том Форд.

Колин Фърт  

   Наградата „Марчело Мастрояни” която се дава на най-обещаващия млад актьор или актриса взе Ясмин Тринка, изпълнила чудесно ролята на бунтуваща се студентка повреме на вълненията през 1968 година във филма на Микеле Плачидо „Голямата мечта”.
   „Сребърен лъв“  за художествено оформление получи Силви Олив за „Мистър Никой”, поредното впечатляващо визуално приключение на белгиеца Жако ван Дормел – един от най-хубавите  филми на тазгодишния кинофестивал във Венеция.

„Мистър Никой“ (реж. Жако ван Дормел)
  
   Наградата на международната критика  ФИПРЕССИ за филм в основния конкурс бе дадена на филма „Лурд”, реж. Джесика Хаузнер, който също по всеобщо мнение се нарежда сред най-доброто, което е представено тази година във Венеция. Тази вълнуваща творба е посветена на неизлечимо болно момиче, което се надява на изцеление по време на поклонение в Лурд.

„Лурд“ (реж. Дж. Хаузнер)