Японски ресторанти в София

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Японската кухня излиза от пределите на Азия след Втората световна война. Най – бързо се разпространява в САЩ и Европа. В САЩ флагманът на японската кухня – сушито завладява страната. Считаните за традиционни в света видове суши като „Филаделфия“ и „Калифорния“, всъщност са плод на японската кухня събрана с американските традиции.

Японска кухня в България

Японската кухня става популярна в България в началото на 21-ви век. Първото ястие, което популяризира Източната храна е сушито. С течение на времето, няколко големи вериги започват да отварят врати в различни градове на страната и по този начин се стига до разпространението на японската храна. Най – разпространените видове японски ресторанти в България са тези, в които се сервира суши, именно защото то е най – популярната и широко разпространена японска храна.

В големите градове може да се намерят японски ресторанти, които предлагат традиционна кухня, различна от суши. Обстановката в тези места е мека, приятна, семпла, без излишни украси и помпозност. Обикновено са разположени на достъпни места като големи търговски центрове или в централните градски части.

Японските ресторанти и вкусотии в София

Столицата е привлекателно място за откриване на японски ресторанти. Множеството чуждестранни туристи, официални делегации и бизнеси правят София идеалното място за такъв тип ресторант. В последните десетина години японските ресторанти станаха популярни в столицата, основно заради популярността на сушито. Грешно е да се мисли, че японски ресторант е синоним на суши! Красотата и изяществото на японската кухня се среща във всички традиционни за този край на света ястия. Тепаняки е традиционно ястие, което може да бъде опитано в японските ресторанти. Наред с него менюто на столичните заведения, предлагащи японска кухня сервират и други традиционно любими храни.

Истинският японски ресторант със сигурност може да предложи ястия с например дайкон – японска ряпа, тофу – интересна и много вкусна храна от соево мляко, различни начини на приготвяне на речни и морски риби.

Задължително е опитването на татаки – специфичен стил на приготвяне на риба и месо. Продуктите приготвени по този начин се запържват много бързо отвън, но отвътре остават леко сурови. Първото условие при приготвянето на татаки е месото да бъде нарязано на тънки парчета. Тази вкусова феерия се гарнира от нарязани на ивици зеленчуци и соев сос, в който се потапят парчетата.

Всеки уважаващ себе си японски ресторант ще може да ви предложи и чираши. Чирашито е специфичен вид суши, който коренно се различава от познатото. Чираши суши, наричано още „разпръснато“ е ориз, покрит с разпръснати по него морски дарове, зеленчуци, гъби и други. Красотата на това ястие е в неговата аранжировка. Не опитвайте да го направите у дома – трудно ще се справите. В японският ресторант майсторите знаят как да нахранят не само стомаха, но и окото.

Изборът на японски ресторант е важен! Истинските майстори в японските ресторанти в София приготвят храната по традиционен начин, който трудно може да бъде подправен.