Как да комбинираме цветовете | Планетарни идеи

1
Добави коментар
Aleff
Aleff

Цветовете са в основата на нашият живот, светски и духовен. Знаем ли , как да ги подбираме и съчетаем?

Индийският духовен учител Шри Ауробиндо е описал 12 духовни цвята. Седемте видими от нашия орган на зрение цветове отговарят на цветовете на дъгата и на чакрите в тялото. Основните цветове, които е дадено на хората да виждат с очите, са 7 – червен, оранжев, жълт, зелен, син, тъмносин и виолетов, и бял. Цветовете комуникират помежду си, също така те общуват и с нас. На подсъзнателно ниво можем да ги „чуем“.

„Най-важното в комуникацията, е да чуеш онова, което не е казано“

 

 

Танци на цветовете

 

 

Бяло – съчетава се с всичко, особено със синьо, червено и черно. Бялото, в съчетание с розовото, е оптимизъм, радост и обич.

Бежово – комбинира се със синьо, кафяво, смарагдово, черно, червено, бяло.

Сиво – комбинира се с фукция, червено, виолетово, розово, синьо. Графитено сивото придава твърдост и задълбоченост на мисълта. Гълъбово сивото, което се нарича още цвят на Нептун, приканва към медитация и ни извисява.

Розово – съчетава се с кафяво, бяло, ментово зелено, маслиненозелено, сиво, тюркоазено, светлосиньо. Розовият цвят внася емоционален прилив на обич – да обичаме и да се оставим да бъдем обичани. Също така лекува емоционални травми, има и пряко въздействие върху сърдечната чакра.

Фуксия (тъмнорозово) – комбинира се със сиво, жълто-кафяво, лимонено, ментово зелено, кафяво.

Червено – съчетава се с жълто, бяло, жълто-кафяв, зелено, синьо и черно. Червеното дава жизненост. Ако човек е отпаднал, трябва да се обгради с червени цветя, да носи червени дрехи, да яде червени плодове. Не бива да се прекалява с този цвят, тъй като може да предизвика агресия, а при жените – по-обилно кръвотечение – съветва д-р Светла Балтова

Доматено червено – комбинира се със синьозелено, ментово зелено, пясъчно, сметаненобяло и сиво.

Черешово червено – комбинира се с небесносиньо, светлооранжево, пясъчно, бледожълто и бежово.

Малинено червено – с бяло, черно и дамаскена раоза.

Кафяво – с ярко синьозелено, сметаново, розово, светло бежово, зелено, бежово. Кафявият цвят се нарича още заземяващ. Ако е сиво кафяв упътва към практично мислене, към постоянство и твърдост. Ако е златисто кафяв е свързан с растежа и с плодоносното влияние на слънцето върху земята.

Светлокафяво – с бледожълто, сметаново бяло, синьо, зелено, лилаво, червено.

Тъмнокафяво – с лимонено жълто, синьозелено, ментово зелено, лилаво-розово, лимонено.

Червеникав кафяв цвят – с розово, тъмнокафяво, синьо, зелено, лилаво.

Оранжево – със синьозелено, синьо, люляково, виолетово, бяло, черно. С оранжев цвят е втората чакра, която е под пъпа. Ако прекаляваме с този цвят, започваме да се държим егоистично, поставяме се в центъра на света.

Светло оранжево – със сиво, кафяво, маслиненозелено.

Тъмно оранжево – с бледожълто, маслиненозелено, кафяво, черешово.

Жълто – със синьо, люляково, светло синьозелено, виолетово, синьо, черно. Жълтото е цветът на мъдростта. Има силно тонизиращ ефект върху интелекта, придава активност на ума. Петър Дънов е казал, че на земята рядко може да се срещне истински жълт цвят. Той е в лъчите на слънцето, когато се издига. За да действа добре, жълтото трябва да има блясък. А ако е прозирно, носи покой. Този цвят действа много добре на стомаха и засилва перисталтиката на червата.

Лимонено жълто – с черешово-червено, кафяво, синьо, сиво.

Бледожълто – с фуксия, сиво, кафяво, оттенъци на червеното, жълтеникаво кафяво, синьо, лилаво.

Златистожълто – със сиво, кафяво, небесносиньо, черно.

Маслиненозелено – с оранжево, светлокафяво, кафяво.

Зелено – със златисто кафяво, оранжево, тревисто зелено, жълто, кафяво, сиво, сметаново, черно, сметаново бяло. Всички сме потопени в зеления цвят. Планетата е зелена. Той се свързва със сърцето, със сърдечната чакра. Зеленото има успокояващ, уравновесяващ и хармонизиращ ефект върху хората. Изключително е полезен за уморени очи. Най-ясният и лечебен зелен цвят виждаме напролет. Изумруденото зелено е лечебно като цвят.

Тревисто зелено – с кафяво, жълтеникаво-кафяво, светлобежово, сиво, тъмносиньо, червено, сиво.

Тюркоазено – с фуксия, черешово-червено, жълто, кафяво, сметаново, тъмновиолетово.

Електрикови цветове – със златисто-жълто, кафяво, светлокафяво, сиво или сребристо.

Синьозелено – с червено, сиво, кафяво, оранжево, розово, бяло, жълто.

Тъмносиньо – със светло люляково, синьозелено, жълтеникаво-зелено, кафяво, сиво, бледожълто, оранжево, зелено, червено, бяло. Тъмносиньото заедно с виолетовото, придават на човек решителност и сила на духа. Тези два цвята имат силно очистващ ефект. Виолетово не се препоръчва за хора, които имат склонност към депресия, защото може да я задълбочи.

Тъмносиньо-виолетовото обръща човек навътре, към по-дълбоки и по-глобални мисли. Ако се прекали с тези цветове, човек може да стане тираничен.
Докато при ясно синьото, небесното, усилва вярата и оптимизма. Вярата може да е както в собствените сили и качества, така и в духовното. Този цвят носи безметежност и покой.

Люляково – с оранжево, розово, тъмновиолетово, маслиненозелено, сиво, жълто, бяло.

Черно – универсален цвят. Изглежда елегантно във всякакво комбинации, най-вече с оранжево, розово, тревисто зелено, бяло, червено или жълто. Той е много полезен, когато искаме да починем. В същото време обаче, ако прекаляваме с него, той депресира.

32 total views, 32 views today

Фейсбук Коментари