Как да се грижим за дрехите, които изпускат боя

18
Добави коментар
efrea
efrea

     

Има материи, които изпускат боя, това е много неприятно, защото освен, че избледнява цвета на самата дреха има и голяма опасност други дрехи да се боядисат. В такива случаи трябва да знаете какво да правите и как да предотвратите оцветяването на останалите си дрехи, които попадат в една пералня с дреха изпускаща боя.

Изпускането на боя от някои дрехи се случва, когато производителите на платове използват неефективни или евтини технологии и боядисването на плата е просто некачествено. Има и случаи, когато дрехите в магазина изглеждат от качествени материи, а след първото пране цветовете вече са по-бледи. Ефреа реши да ви даде няколко съвета, за да запазите белите дрехи по-дълго време бели и за да изглеждат цветните дрехи с по-ярки цветове. 

Преди прането

 1. Ярките цветове са тези, които има опасност да пуснат боя, така че бъдете подготвени винаги, когато решите да изперете за първи път дреха в синьо, зелено, червено или оранжево.

2.  Разделете прането си на две части: светло и тъмно. По този начин ще избегнете оцветяването на светлите дрехи. 

3. Триенето на самите дрехи също дава възможност за боядисване, затова и повечето вълнени дрехи пускат боя. Опитайте се във всяко пране да слагате и по-тежки дрехи като дънки например, те ще намалят триенето, разбира се, уверете се, че всички ципове и копчета са закопчани. Друга възможност е да настроите пералнята си на по-щадяща програма.

4.  Можете да тествате и цветоустойчивостта на дрехите си преди да ги изперете. Това става като сложите дрехата за половин час в леген със сапунена вода. Ако водата се оцвети значи дрешката ви се нуждае от по-специални грижи.

5. Ако все пак се случи да ви се боядиса прането веднага го сложете отново в пералнята, но този път без дрешката, която е пуснала боя. Използвайте прах за деликатни тъкани и щадяща цветовете белина.

Когато перете

1.  Може да сте чували, че солта и оцета помагат при изпирането на дрехи, пускащи боя. Е, това е абсолютна грешка. Тези продукти може би помагат при определени петна, но оцетът специално дори може да бъде вреден за някои тъкани. 

2.  Перете дрехите си в студена вода. Топлата вода я използвайте за спално бельо, хавлии и за по-замърсено пране, но за всичко останало използвайте студена вода. 

3. Един от популярните напоследък методи са цветоулавящите кърпички, които се поставят в пералнята заедно с прането. Те успяват да уловят оцветителите преди да попаднат върху другите дрехи. 

4.  Ако дрехите ви продължават да изпускат боя след 2-3 пранета, ще се наложи да ги перете на ръка или да ги давате на химическо чистене. И двата варианта ще предпазят дрехите ви. 

Преди пазаруване

1. Разбира се, първото и най-основно правило е когато си купувате дрехи да обръщате внимание на техните етикети, там обикновено са отбелязани всички действия, които биха нанесли определена щета на дрехата. 

2. Избирайте дрехи с по-здрави материи, такива, които задържат цвета достатъчно добре. Полиестерът е най-добрият вариант. Качествените плетива и памук също могат да бъдат добър вариант.

3. Бъдете предпазливи при покупка на по-скъпи дрехи. Интересен факт е, че скъпите дрехи имат по-голяма вероятност да изпускат боя. Най-добрият пример са коприната и полиестерът. Коприната е красива материя, нежна на допир, но и трудно успява да задържи боя.

Ето и няколко съвета за сушенето на дрехите с ярки цветове

1. Преди да прострете дрехите си или да ги сложите в сушилнята ги обръщайте наопаки, за да не избледняват цветовете.

2. Избягвайте да простирате цветни дрехи на пряка слънчева светлина. За белите дрехи важи обратното правило – простирайте ги по възможност на пряка слънчева светлина, слънцето има уникален избелващ ефект.

3. Дрехите съхнат най-добре навън, когато има лек вятър. Ще се учудите, но вятърът ги прави по-меки.

Тези няколко съвета ще ви спестят много проблеми, свързани с боядисани или избелели дрехи. Бъдете внимателни с дрехите си, ако са с по-деликатни материи им осигурете необходимите грижи.