Ракета Рокот успешно изведе спътника Sentinel-3A!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 16 Февруари 2016

Посещения: 13

Днешното изстрелване на ракета „Рокот“ със спътника Sentinel-3A. Photo credit : ESA
16 февруари 2016 г. 22:30 ч.
Светослав Александров. Днес, на 16 февруари, в 19:57 ч. българско време от космодрума Плесецк излетя ракетата „Рокот“ с ускорителния блок „Бриз-КМ“ и 1150-килограмовия спътник Sentinel-3A. Това е третият спътник към програмата на Европейската космическа агенция „Коперник“ и на борда си носи общо четири мощни инструмента за наблюдение на Земята.
Около пет минути след изстрелването беше проведено първото запалване на ускорителния блок „Бриз-КМ“. Около 70 минути по-късно бе проведено второто запалване, след което спътникът бе въведен в планираната орбита на 815 километра над Земята.

Първият сигнал от новия спътник бе получен 92 минути след изстрелването от шведската станция Кируна. Беше потвърдено, че слънчевите панели са се разгърнали успешно и Sentinel-3A е в отлично състояние. Очаква се той да бъде въведен в експлоатация в рамките на пет месеца.
Както вече споменах по-горе, това е третият спътник, който бе изстрелян към европейската програма „Коперник“. Програмата има за цел мониторинг на околната среда и се планира в нейните рамки да бъдат изстреляни общо шест спътника. Спътниците Sentinel измерват температурите на морската вода, наблюдават нивото на морското равнище и правят оценка на дебелината на морските ледове.
Следващият спътник от програмата Sentinel-3B ще бъде изстрелян догодина.
Данните от спътниците Sentinel са свободно достъпни в цял свят и са безплатни за всички потребители!
Източник: ЕКА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by