ПРАЗНЕНСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 120-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ЗАПОЧВАТ С ТРАДИЦИОННАТА ИЗЛОЖБА НА…

1
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

16 Февруари 2016г.

Националната Художествена Академия официално откри изложбата на дипломираните магистри от Факултета по приложни изкуства. Събитието постави началото на празненствата по случай 120-годишнината от създаването на Академията, а експозицията ще бъде отворена за посещение до 26 февруари в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 в София. Честванията ще продължат с дипломната изложба на магистри от Факултета по изящни изкуства в същата галерия между 1 и 15 март.

Всяка година в рамките на изложбите се провежда конкурс за творческа специализация на дипломираните магистри в Cite International Des Arts – резиденция в Париж, която приютява артисти от цял свят и ги насърчава да творят. Благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк, студенти и преподаватели от Академията имат възможност за двумесечна творческа резиденция в ателиетата на Cite International Des Arts. Идеята на програмата e да даде творческа свобода на изпратените студенти и да стимулира съзидателната работа на художниците. Очакването е, че атмосферата в Париж ще провокира въображението на артистите и това ще им помогне да създадат още по-значими произведения, както и да развие техните авторски качества. В 10-годишното партньорства на банката и Академията, над 100 магистри, докторанти и преподаватели от НХА са посетили Cite International Des Arts.

„Малко компании в България могат да се похвалят с подобно дългосрочно партньорство. През тези десет години програмата ни постоянно се развиваше, а тази година с НХА планираме нови инициативи, които да направят изкуството още по-достъпно до широката публика”, споделя Мая Клевцова, Ръководител „Комуникации” в Сосиете Женерал Експресбанк.

За периода 2006-2016 година, финансовата институция е подпомогнала осъществяването на редица инициативи на Академията – стипендии за завършили докторанти и магистри, съвместни изложби в централата на банката, откупуване на произведения на завършилите през годината бакалаври, подкрепа на фестивала за дигитални изкуства “DA Fest”, организиране на изложба на студенти във Виена, Лятната академия на НХА в Ахтопол и др.

Повече за съвместната програма на Сосиете Женерал Експресбанк и Националната Художествена Академия можете да видите на http://nha.bg/bg/stranica/partniori и http://www.sgeb.bg/bg/syvremenno-izkustvo/nacionalna-hudojestvena-akademija.html, както и на специалната страница във Фейсбук „Обичам съвременното изкуство” – ww.facebook.com/contemporaryartbg.