История на Великопреславския Манастир св.Пантелеймон | Манастир Свети Пантелеймон, Патлейна

1
Добави коментар
hrdihrsu
hrdihrsu

Кратка История на Манастира

Филм за Манастира

Представяне на историята на Манастира

Патлейнския манастир „Св. Пантелеймон“ се намира до град Велики Преслав. Основан е през ІХ век от княз Борис Първи за учениците на Св. Св. Кирил и Методий – Наум, Климент и Ангеларий. Той е символ на Златния български век и на славянобългарската писменост. Тук се замонашва и 18 години обитава обителта и нашия Владетел Покръстител Св. Цар Борис Михаил.

Бил е център за производство на преславска рисувана керамика, при разкопките е открита уникална керамична икона на Св. Теодор Стратилат – шедьовър на средновековната живопис.

 

Храмът е унищожен ХІ век. Открит е през 1909 г. от местния учител и родолюбец Йордан Господинов.

Само на 70 метра по-нагоре от мястото на средновековния манастир „Св. вмчк. Пантелеймон“ в края на 30-те години на миналия век започва строителството на нов манастир със същото име, който трябва да бъде и възможно най-точно копие на стария. Парите осигурява Варненско-Преславската Mитрополия и владиката дядо Йосиф. Свещеници от целия район и миряни от цяла България се включват в градежа със средства и труд. Камъните и дървения материал се мъкнат с биволски впрягове от Върбишкия Балкан.

Това богоугодно дело обаче завършва непосредствено преди 9 септември 1944 г. Внушителната сграда е на 4 етажа, има около 120 стаи. Преди монасите да влязат в нея, на 1 ноември 1954 г. МС издава заповед за отчуждаването й за нуждите на здравеопазването. Новият Манастир никога не е действал, не е изграждан и църковен храм към него. В периода 1954 – 1989 г. сградата е била ползвана за почивна станция на профсъюзите и за спортна база. След 1993 г. сградата е изоставена и почва да се руши и разграбва. През 1996 г. със заповед на финансовото министерство имотът е деактуван като общинска собственост. Имало е неуспешни опити да бъде върната на Варненско-Преславската митрополия. През август 2006 г. сградата е продадена на търг. Купува я местен бизнесмен, който през 2008-ма я прехвърля на БПЦ.