Ислямска държава страда от недостиг на пари

5
Добави коментар
borsi
borsi

Според източник от Ракка, джихадистите искат жителите на Ракка да плащат данъците и сметките за битови услуги с американски долари от черния пазар, а освобождава задържани срещу $ 500 на човек.

Ислямска държава които някога се хвалиха с въвеждане на своя валута (златен дирхам), изпитват трудност да покриват разходите заради значителното падане на цените на петрола който бе ключов източник на финансиране, въздушните удари, насочени срещу складове за пари и петролна инфраструктура, прекъсването на снабдителни линии и имащото съдбоносно значение решение на иракското правителство което се реши най-после през септември да спре да плаща на държавните служители на територията, контролирана от халифата, въпреки протестите на някои защитници на правата на човека и журналисти от САЩ и Европа, че така се лишават мирните жители на халифата от приходи. Подкрепяното от Русия настъпление на сирийските правителствени сили в провинция Алепо, където Ислямска държава контролира големи градове, сред които Манбидж, Джараблус и Ал Баб оказва натиск върху ИД. Правителствените войски на Асад и съюзените с тях милиции напредват към града, смятан за бастион на ИД, което кара много бойци да пращат семействата си в Ракка. Ударите по техни канали за финансиране и канали за доставки от държави или частни организации, също оказват влияние. 

Според беглец от град Ал Баб, низшестоящите бойци започват да недоволстват, а хора от града дочуват служители на Ислямска държава да обсъждат въздушните удари по петролната инфраструктура в Сирия и Ирак, прекъсването на снабдителни линии и източници на приходи. Десетки жители на Ал Баб са избягали, пренебрегвайки заповедите на екстремистите и според него “Човек може да усети разочарованието, техният дух е паднал“. ISIS изграждаше лоялност сред войниците си с добри заплати, премии за меден месец и раждане на бебе, но халифата спира да осигурява допълнителни облаги като безплатните енергийни напитки и шоколадови десерти. Продуктите от първа необходимост намаляват в градските центрове, което води до недостиг и инфлация. Според някои анализатори излезли с доклад на 27 януари халифатът се обръща към алтернативни канали на финансиране, в това число в Либия, където е подложен на по-малък натиск и не е обект на въздушни удари. Ракка, 12 юли 2014 г., бойци на халифата се готвят да запалят кашони с цигри в името на борбата с пушенето (порока), което е забранено на територият на ISIS и се наказва с арест и бой с камшик

В столицата на халифата Ракка, заплатите са намалели с 50% от декември, има режим на тока, цените на основните стоки се покачват. На всеки държавен служител, от съдилищата до училищата заплатата е намалена с 50%. Това не е било достатъчно за запълване на недостига на от пари, за да замени загубените при въздушните удари и в боевете оръжия и изплащане на заплатите на своите войници. Тези два вида разходи съставляват 2/3 от бюджета на халифата, показва оценка на анализатора Аймен Джауад ат Тамими от Middle East Forum, който проучва документи на халифата. Ат Тамими се е натъкнал на разпоредба, обявяваща орязването на заплатите на бойците в Ракка: “Поради изключителните обстоятелства, пред които е изправена Ислямска държава, е решено да се намалят наполовина заплатите, давани на всички муджахидини, и не се позволява никой да бъде изключен от това решение, независимо какво положение заема.“ Според бивш жител на Ракка сирийци от чужбина (бежанците) изпращат парични преводи към Ислямска държава в твърда валута, за да покрият неимоверно повишените цени на зеленчуците и захарта за роднините си. Пътят към Мосул който е бил отрязан в края на миналата година е принудил цените бързо да се покачват и газът се е повишил с 25 %, месото с почти 70 %, а цената на захарта се е удвоила. По оценка на иракски служители Ислямска държава облага заплатите с данъци между 20 % и 50 %, а анализатори и правителството изчисляват, че всеки месец се губят поне по $ 10 милиона. На фона на загубата на тези пари и бомбардировките американски служители са оптимистично настроени, че в резултат на това може да намалее богатството на Ислямска държава, но това няма да е толкова лесно.

Според информация изтекла край ареста на сириец от джихадистката организация Middle East Cyber Army (MECA) в България през август миналата година, едни от най-изпечените киберпрестъпници в света работят за халифата и кражбата на пари е само една от услугите. Техните способности се използват и за манипулации, атаки на сайтовете, в социалните мрежи където се вихрят без никаква цензура (тя се отнася за противниците на халифата) и за религиозна, анти-европейска и анти-западна пропаганда. Според съветничка на Барак Обама усилията за ограничаване на финансирането оказват известно въздействие върху техните финансови потоци, но тя признава, че е трудно да се разбере точно до каква степен, заради различните незаконни начини, по които от Халифата управляват финансите си.  

Въпреки това в иракския град Фалуджа бойците, изкарвали някога по $ 400 на месец, вече въобще не получават заплати, а хранителните им дажби са намалени до 2 на ден, а жителите на Фалуджа могат да напуснат града само ако платят такса от $ 1000 – сума, която е доста над възможностите на повечето хора в населения предимно със сунити град. ИД също позволява на жителите на Фалуджа да плащат по $ 500 долара за освобождаването на задържан човек, като тази политика е въведена, за да се помогне за набиране на пари. Жители на Мосул казват, че ISIS започва да глобява гражданите, които не спазват строгите правила за облеклото, вместо да ги наказва с бой с камшик, както преди и според тях това е в отговор на финансовите проблеми отчасти защото групировката вече е иззела всички ценности, коли и други стоки, които впоследствие са препродавани.