Операционната система Windows 98 | Teenproblem.net

3
Добави коментар
basmaster
basmaster

Графичната  операционна система, Windows 98,  излиза на 25 юни 1998 година от корпорацията ‘Майкрософт’, с първоначално кодово име Memphis.

Tази нова операционна система всъщност първоначално е подобрен  Windows  95  и, както предхождащата я версия, е хибриден 16-битов/32-битов продукт. Windows 98 има подобрена компютърна поддръжка на AGP и функционалност за USB-драйвъри. Други функции са възможността за използване на няколко монитора и WebTV.

Internet Explorer  е още по-вграден в кода на Windows, а дори и в графичния потребителски интерфейс  (тази промяна е наречена Active Desktop , буквално ‘активно бюро’). Windows 98 е по-голям и по-бавен от Windows 95, а първият издаден вариант има множество проблеми със съвместимостта и стабилността. Въпреки че системата се продава добре, компютърните професионалисти се опасяват, че тя е само по добра на външен вид.

Windows 98 SE (SE означава Second Edition, от английски  „второ издание“) е издаден на 10 юни 1999 година. Той включва значителен брой подобрения на оригинала, особено поправката на много малки проблеми и замяната на Internet Explorer 4 с подобрения Internet Explorer 5. Освен това са добавени и Netmeeting 3, елементарна подялба на интернет-връзка и поддръжка на DVD-ROM. Ъпдейтта притежава и по-добро управление на компютърни мрежи.

Windows 98 е критикуван за това, че не е достатъчно новаторски. Въпреки това той става много успешен продукт. Второто издание е критикувано за това, че не е безплатен ъпгрейд  за потребителите, купили първото издание.

Windows 98 е последван от Windows Me, а той от Windows XP Home Edition.

През 2003 г.  и в началото на 2004 г.  възникват спорове, тъй като „Майкрософт“ планират да прекратят “разширената поддръжка” за Windows 98 на 16 януари 2004 г.  Все пак, поради голямата популярност на операционната система (27% от прегледите на страници в търсачката Google  са от Windows 98 през октомври-ноември 2003 г. ), „Майкрософт“ решават да удължат периода на поддръжка до 30 юни 2006 година.  На тази дата приключва и поддръжката за Windows Me, въпреки че първоначалният срок беше 31 декември 2004 година.