Захариева: Не се състезаваме с Румъния :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: kanal3.bg

Всичко стана ясно след оповестяването на доклада на Европейската комисия. Имаше различно тълкуване на изводите в него, но това е нормално за политиката у нас.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Всяка критика трябва да се приема като градивна. Целта на препоръките е да се види посоката, в която те трябва да се случат промените, добави тя. По думите й, борбата с корупцията и организираната престъпност е постоянен процес. Няма държава, която може да се похвали, че в нея няма абсолютно никаква корупция, но процесът трябва да е постоянен.

Стига да има желание и воля, всички препоръки от доклада могат да се изпълнят. В момента работим активно по законодателните процеси. Тече и работата по останалите изменения по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено, за да бъде докладът следващата година по-положителен. Не трябва да спираме да се борим, подчерта Захариева.

Попитана кога ще настигнем румънците в правосъдната реформа, Захариева заяви, това не е състезание и че по-скоро въпросът е, ще повярват ли хората у нас в справедливата съдебна система и ще спрат ли да витаят съмненията в обществото. Хората трябва да повярват в институциите и в съдебната система, и че когато има корупция, има наказани виновни лица. Трябва и разследващите органи да се вземат в ръце и да започнат да работят в тази посока, посочи правосъдният министър. По думите й, мониторингът над Румъния няма да бъде прекратен тази година. Но когато се прекрати, ние трябва още по-усилено да работим в борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви Екатерина Захариева.