3D принитране в медицината

3
Добави коментар
ivyanaaa
ivyanaaa

Нашумялата напоследък тенденция на 3D принтирането се оказа приложима не само в работата на дизайнери и  инженери, а и на лекари. Технологиите напрадват, а с тях се откриват и нови възможности, които улесняват живота ни, както в личен, така и в професионален план.

През 2008 г. двама машинни инженери, Фридрих Тилсен и Андрес Хартман, които преди са имали възможността да се възползват от 3D принтирани части в тяхната работа, се вдъхновили да разработят лесен начин за използване на 3D принтер, достъпен дори и за по-малки предприятия/компании и така създали Blueprinter през 2009 г. Още с първото си официално прототипно представяне пред публика през 2012 г. Blueprinter печели симпатиите на всички: евтина, висококачествена и с красив дизайн машина. Създателите ѝ успяват да разработят революционно нова технология за 3D принтиране без употребата на лазерни технологии, с по-гъвкави и устойчиви материали, и с по-прецизни модели. От 2012 г. до сега датската компанията печели множество награди и отличия и се отвърждава като организация, предлагаща прецизен и финансово ефективен принтер особено при разработката на импланти, прототипи и протези.

В медицинската индустрия  Blueprinter може да осигури идеално отпечатване на костната структура за общата реконструктивна хирургия или модели за училища и медицински университети. Отпечатаните елементи осигуряват солидни модели, които позволяват да бъдат пробити или металообработени преди операции.

 

 

 

 

 

 

Предимствата от използването на тази иновативна технология в медицинската индустрия са спестяване на време в процеса на планиране, намалява се времето, в което пациента е под упойка, поради предварително разиграните „сценарии” на операцията и намалява разходите на болничните заведения.

Тъй като това е наистина нова технология, датската компания Blueprinter представя нагледен пример от Турция.

TST Tibbi Aletler San. Ve Tic. Ltd.Şti е компания с повече от 100 служители, фокусирани върху производството на ортопедични и артропластични импланти за медицинската индустрия.

TST е основана в Истанбул през 1997 г. и от тогава до сега влага своите усилия в производството на продукти за пациенти със счупени кости или за раковоболни пациенти с тумор.

В производството си TST използва 3D принтери, за да създаде прототипи на техни дизайни и за да провери анатомичната структура на прототипите.

Орчун Полат, Мениджър проекти и бизнес развитие, споделя, че съотношението качество на принтирания елемент и цена е изключително при използването на Blueprinter.

„Работили сме с 3D принтери на друга компания, но прототипите не бяха с нужното качество. Те не бяха достатъчно устойчиви и се чупеха. С използването на Blueprinter ние спестяваме време, защото принтера работи с по-добра скорост от предишния и принтираните модели са по-здрави”, споделя Орчун Полат.

Blueprinter се използва и в отделa за проучвания и разработки, в който TST подготвя своите импланти.

„Благодарение на 3D принтера ние можем да видим диаметъра на прототипите и да определим по-доброто позициониране. По-лесно е да го държиш в ръка, след това да го провериш в компютъра, защото прототипът е на основата на реалния имплант”, казва Орчун Полат и обяснява процеса на прототипиране.

„След принтиране на прототипа, ние го проверяваме и го поставяме върху костните модели. Ако е нужна корекция, ние я нанасяме и принтираме елемента отново. При одобрение, ние произвеждаме титаниевия имплант. При произвеждането на импланти, ние започваме с CAD дизайн и след това CAM програмиране за CNC. Правим титаниевите импланти от два до три пъти месечно.”

Най-важното е, че Blueprinter дава на TST продукт, които е финансово ефективен за ежедневна работа.

„Един 3D принтер използва голямо количество пудра. Ние избрахме 3D принтер от Blueprinter, защото останалият материал (пудра) може да се използва при следващото принтиране. Повторната употреба на материал прави Blueprinter много рентабилен. Ето защо аз бих препоръчал Blueprinter като пратньор на други компании, които използват  3D принтиране в тяхното производство”, споделя своя опит Орчун Полат.

Също така той подчертава, че един лекар тества всички продукти на TST преди пациентите да ги използват. Поради тази причина е много важно за TST да гради бизнес с доставчик, който може да гарантира качествен краен продукт.

В България тази иновативна технология се предлага от представителя на Blueprinter за Източна Европа Би Ту Ен ЕООД. В нашата работилница имате възможността да наблюдавате процеса по създаване на прототипи, протези и други и сами да се уверите в прецизната работа на 3D принтера.