Как да се справите с гнева | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Гневът е част от живота на всеки човек. За съжаление, ядовете и нервите пораждат у нас симптоми като тъга, страх и безсъние, които от своя страна предизвикват депресия.

Предлагаме ви 8 начина за справяне с гнева:

1. Бройте до 10

Томас Джеферсън е казал: „Когато сте ядосани, бройте до 10 преди да кажете нещо, а ако сте много ядосани – бройте до 100.“ Когато хората са ядосани, казват неща, за които после съжаляват. Бавното броене дава възможност на кръвното налягане и пулса да се нормализират, посочват психолози от Охайо.

2. Простете

Прощаването на човека, който ви е провокирал е отличен начин за потискане на гнева. Сърдитите хора не могат да престанат да мислят за причината за техния гняв, а това е разрушително.

3. Поемете дъбоко дъх

Дълбокото дишане е добър начин за овладяване на гнева. То успокоява пулса. Психолозите препоръчват да се диша дълбоко с диафрагмата, а не повърхностно с гръдния кош.

4. Не отричайте факта, че сте ядосани

Хората, които осъзнават гнева си по-рядко проявяват агресия и насилие, твърдят учени от Кентъки. Такива хора се справят по-добре с негативните емоции и по-рядко прибягват до неефективни стратегии, като отправяне на обиди или употреба на алкохол.

5. Не вдигайте скандал

Вместо да връхлетите в стаята с крясъци към партньора си, че не ви обръща достатъчно внимание, опишете на лист оплакванията си. След като се поуспокоите, влезте при партньора си, за да му обясните, че ви липсва и предложете да правите нещо заедно.

6. Натоварете се физически

Физическите занимания са много добри средства за овладяване на гнева. Те дават същото психологично усещане както при гнева – повишен адреналин, изпотяване и тежко дишане. При физическо натоварване организмът отделя ендорфини, химикали в мозъка, които помагат да се успокоим и да се справим с емоциите.

7. Не изпращайте имейл, когато сте ядосани

Ако изпитвате непреодолимо желание да кажете нещо, го напишете и запазете в компютъра и почакайте 24 часа преди да изпратите писмото. Така ще имате време да измислите разумен отговор на ситуацията.

8. Опитайте се да бъдете благодарни

Изследванията показват, че изразяването на благодарност радва хората, а щастието е несъвместимо с гнева. Не е необходимо да бъдете благодарни на хората, които са ви предизвикали, но можете да бъдете благодарни за други неща в живота – малки или големи.