Инсталират подово отопление в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Бургаската катедрала “Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде оборудвана с подово отопление, което да осигури по-добри условия за миряните през зимните месеци.  Изборът на този тип инсталация е направен заради специфичната конструкция на църквата. Големият обем на вътрешното пространство, което във височина достига 15 метра, изисква много енергия за отопление.

Подовата система ще осигури по-голяма ефективност на отоплението на катедралата. Температурата ще бъде концентрирана в приземната част – във височина до 2-3 метра. Това е пространството, където стоят хората по време на служба. Реконструкцията предвижда подмяна на цялата ел. инсталация и ремонт на климатиците. След монтирането на новата система и ремонта на инсталацията разходите за електроенергия ще бъдат намалени.

Укрепването на храма над кота 0 вече е завършено. Стабилността на покрива, сводовете, арките и стените е постигната чрез прилагането на иновативни инженерни решения.

Община Бургас предоставя необходимата сума за подовото отопление на църковното настоятелство, което трябва да избере изпълнител на проекта. От 2010 година до днес тя е отпуснала над 700 000 лева за ремонт и изграждане на православни храмове. Средствата са разпределяни към различни места, в зависимост от нуждите – комплекс “Меден рудник”, кварталите “Долно Езерово”, “Лозово”, “Крайморие”, “Ветрен”, село Твърдица и други.