10 ползи от прегръдката

2
Добави коментар
belmondo.bg
belmondo.bg

10 ползи от прегръдката

Прегръдката е равносилна на терапия, която има голяма сила. Изследванията показват, че прегръщането, както и смехът, имат невероятен ефект за оздравителния процес при болест, самота, депресия, тревога и стрес. 

Ето и няколко научно докaзани ползи:

 

Грижовното докосване на прегръдката изгражда доверие и чувство за сигурност. Това помага за отворената и честна комуникация.  Прегръдките могат да повишат нивата на окситоцин много бързо, което помага за намаляването на чувството за самота, изолация и гняв.  По-продължителната прегръдка покачва нивата на серотонин, което спомага за подобряването на настроението и създаването на усещане за щастие.   Прегръдките засилват имунната система. Нежното докосване на гръдната кост и емоционалната обмяна, която се получава, активира тимусната жлеза, която регулира и балансира продукцията на бели кръвни телца, които ни поддържат здравословния ни баланс.   Прегръщането повишава самочувствието. Още от времето на нашето раждане, докосването на семейството ни показва, че сме обичани и специални. Асоциациите със личната стойност и тактилните усещания от ранните години, са останали в нашата емоционална памет. Прегръдките получени от обгрижващите ни, докато сме растели, са запечатани на клетъчно ниво в нервната ни система. Този мил физически акт активира и нашата способност да обичаме себе си.   Прегръщането релаксира мускулите и намалява напрежението в тялото. Също така може да намали или отнеме усещането за болка.  Прегръдките балансират нервната ни система. Кожно-галваничната реакция на някой, който приема и дава прегръдка, показва промяната в нивата на кожната проводимост. Ефектът при овлажняването и електричеството в кожата, предполага по-балансирано състояние на парасимпатиковата нервна система.  Прегръдките ни учат как да даваме и получаваме. Стойността на получаването на топлина е еднаква при споделянето и приемането. Това ни учи как добрите чувства могат да се обменят по лесен начин.  Прегръдките са подобни на медитацията и смеха. Те ни учат да пускаме ненужните неща и да бъдем присъстващи в настоящия момент. Те ни разсейват от ежедневните проблеми и ни дават усещане за спокойствие.  Енергията, което се обменя между хората е инвестиция във взаимоотношенията. Това ни помага да бъдем по-емпатични и разбиращи.

Вирджиния Сатир, която е фамилен терапевт, стига до заключението, че имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Нуждаем се от 8, за да се чувстваме добре през деня и 12, за да имаме развитие и растеж.

 

източник: https://www.psychologytoday.com/