В близкото бъдеще: Медицински татуировки ще помагат за бързото диагностициране на болести!

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

С всяка изминала година ставаме свидетели на все по-интересни и футуристични технологии, които навлизат в ежедневието ни и променят начина, по който комуникираме, работим и се забавляваме в свободното си време. MC10 е името на компания, която е основна от водещи специалисти в сферата на медицината и технологиите, като сега демонстрира възможностите на два много интересни продукта.

Първият от тях се казва BioStamp Research Connect и представлява гъвкав сензор с компактни размери, който може да се залепи за кожата ни и след това да анализира и следи жизнените процеси в човешкото тяло, предаде Engadget.В голяма степен можем да кажем, че той представлява медицинска татуировка, която да позволи на лекарите да откриват бързо проблеми с движението, нервната система, двигателните умения и др.

Любопитното е, че въпреки малките си размери BioStamp Research Connect разполага с множество сензори като жироскоп, акселерометър и хардуерни компоненти, проследяващи електрическата активност на скелетните мускули. По този начин можете сами да си направите ЕКГ и други изследвания, като компанията се очаква да започне доставките до фармацевтичните компании и здравните институции по цял свят още до края на годината.

Другото устройство е разработено съвместно с L’Oreal с идеята да позволи на хората да разбират когато кожата им започва да се уврежда от влиянието на слънчевите лъчи и се казва My UV Patch. Toй представлява ултратънък стикер, който има различни бои, променящи цвета си, в зависимост от силата на светлината, която достига до тях, като потребителите могат да направят снимка със смартфона и след това данните да се анализират от допълнително мобилно приложение. Двете устройства на компанията са интересен пример за това как технологиите могат да допринесат за развитието на медицината и да ни позволят да живеем по много по-здравословен начин.