Научи се да цениш

2
Добави коментар
belmondo.bg
belmondo.bg

Научи се да цениш

В едно забързано време и голям град, имало мъж, който бил много помагащ, добросърдечен и щедър. Той бил човек, който би помогнал без да очаква нещо в замяна. Правел го, защото иска и обича да бъде подкрепящ. Един ден, докато си вървял по прашна улица, видял портмоне. Той го вдигнал и забелязал, че е празно. В този момент се появила жена, заедно с полицай и той го арестувал.

Жената питала настойчиво защо е откраднал парите, а той отговарял, че портфейлът е бил празен, когато го е намерил. Но тя не му повярвала и му крещяла да ги върне, защото са й нужни, за да плати училищните такси на сина си. В този момент мъжът забелязал тъгата в очите на жената. Решил да даде всичките си пари и се извинил за неудобството. Всички приключило, жената си тръгнала, а той останал да бъде доразпитан от полицая.

След като се прибрала, вече по-спокойна, жената решила да преброи парите и видяла, че те били двойно повече. Това я шокирало. Няколко дни по-късно, когато отивала да плати училищните такси на сина си, видяла че някакъв мъж я следи. Тя си помислила, че може да я ограби и извикала полицай да я придружи. Бил същият полицай от деня, в който тя загубила своя портфейл. Изведнъж на мъжа, който я следял му прилошало и припаднал. Полицаят се притекъл на помощ и видял, че това е същият мъж, който бил арестувал заради кражбата.

Той изглеждал много слаб, а жената много объркана. Тогава полицаят казал на жената:

– Той не върна Вашите пари, а даде своите. Не беше той крадецът, но когато чу, че тези пари са за училищните такси на сина Ви, Ви съжали и даде своите пари.”

След като помогнали на мъжа да се изправи, той казал на жената:

– Моля ви отидете и платете таксите. Видях Ви по път и Ви проследих, за да се убедя, че никой няма да ви обере.

В този момент жената останала безмълвна.

 

Животът ни дава странни преживявания, понякога ни шокират, а понякога ни изненадват. Често правим погрешни заключения, съдим или бъркаме в гнева, отчаянието и тревогата си. Ако получите втори шанс, не забравяйте да поправите грешката и да върнете услугата. В крайна сметка за това сме хора, да бъдем мили и щедри и да помагаме според възможностите си. Важно е да ценим какво ни е дадено.

 

източник: http://www.moralstories.org

Публикувано на 24 February 2016