ЕК за пречките в икономическия растеж на България

7
Добави коментар
borsi
borsi

Ограниченият приток на преки чуждестранни инвестиции и банково кредитиране възпират растежа на частните инвестиции в България Бюрокрацията, корупцията и политическата нестабилност се смятат за едни от най-големите пречки пред извършването на бизнес в страната

Несигурността и големият обем на необслужваните кредити ограничават капацитета на банките да разширят кредитирането и са отрицателен фактор за инвестициите.

Съществуването сделки между свързани лица при банковите кредити, застраховането и пенсионните фондове, продължават да представляват значителни предизвикателства за КФН. Функционирането на финансовия сектор като цяло се стабилизира след събитията с КТБ, но продължават да съществуват рискове.

Корупцията продължава да буди голямо безпокойство в България, а отговорът на националните органи продължава да бъде слаб и фрагментиран.

Пречките пред участието на деца в неравностойно положение и особено на циганските деца в предучилищното и началното образование, все още не се отстраняват. 

Системата на здравеопазването е изправена пред значителни предизвикателства – ограничена достъпност, ниска степен на финансиране и незадоволителни здравни резултати.

Данъчните политики и промените в заплатите не доведоха до по-бързо създаване на работни места, особено за ниско квалифицираните работници.

България трябва да полага непрестанни усилия за реформи, за да възстанови потенциала си за растеж, пише в доклад на ЕК с икономически анализ на страната.