СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ

1
Добави коментар
megasmart
megasmart

1. Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници?
Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), наричан още синдром на Щайн-Левентал (Stein-Leventhal), поликистозна болест на яйчниците, синдром на склерополикистозните яйчници, поликистичен овариален синдром, овариална хиперандрогенемия, яйчникова поликистоза, представлява полиетиологично заболяване, характеризиращо се с нарушение на нивата на половите хормони на жената (естроген и прогестерон), което води до появата на множество малки кисти по повърхността на яйчника. В него участват различни звена от невроендокринната система с краен резултат, изразяващ се в увеличена продукция на андрогени от яйчниците.
Поликистозната болест на яйчниците също може да причини нежелани промени във външния вид на засегнатите жени. Ако не се лекува, с течение на времето може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Заболяването е открито от преди повече от 60 години от I. Stein и M. Leventhal, поради което се нарича още синдром на Щайн-Левентал (Stein-Leventhal). Двамата откриват взаимовръзката между двустранно уголемените яйчници, аменореята, хирзутизма и обезитета, които са характерни за поликистозната болест на яйчниците.
Изследвайки жените с подобна клинична симптоматика, се установява, че при голяма част от тях се наблюдава невъзможност за забременяване. Няколко години по-късно I. Stein установява възстановяване на менструалния цикъл при 95 % от жените и забременяване на 85 % от тях чрез извършването на специфична хирургична интервенция, наречена клиновидна резекция на яйчника. Извършени са многобройни морфологични, биохимични и ендокринни проучвания при пациентки с яйчникова поликистоза, при което е установена хетерогенността на този синдром.
Поликистозната болест на яйчниците е най-честото ендокринно разстройство сред жените на възраст между 18 и 44. Състоянието засяга приблизително 5-10 % от тази възрастова група.
Основните характеристики на поликистозния овариален синдром включват менструална дисфункция, липса на овулация и признаци на хиперандрогенизъм. Въпреки че точната етиопатогенеза на това състояние не е изяснена, СПКЯ може да е резултат от анормална функция на хипоталамо-хипофизно-овариалната ос.
Хормоните са химически „посланици“, които предизвикват много различни процеси, включително растежа и производството на енергия. Често работата на един хормон е да сигнализира за освобождаването на друг хормон. По причини, които не са все още добре разбрани, при СПКЯ се установява хормонален дисбаланс. Една хормонална промяна предизвиква друга, която от своя страна променя друг хормон.
Половите хормони излизат от равновесие. Нормално, яйчниците произвеждат малко количества мъжки полови хормони – андрогени. При СПКЯ те започват да образуват повече андрогени. Това може да причини спиране на овулацията, поява на акне и прекомерно окосмяване на лицето и тялото. Възможно е също така наличието на проблем с използването на инсулин, наречен инсулинова резистентност. Когато тялото не използва правилно инсулина, се покачва нивото на кръвната захар. С течение на времето това увеличава шанса за развитие на диабет.
Причината за поява на синдрома на поликистозните яйчници не е напълно изяснена, но генетиката също може да бъде фактор. С по-голям риск от развитие на поликистозни яйчници са жени, в чиито семейства има други жени с нередовен менструален цикъл или диабет. СПКЯ може да се предава от страна на майката или бащата.
Симптомите при поликистозната болест на яйчниците могат да варират при различните пациентки. Най-честите признаци на поликистичния овариален синдром включват: акне, наддаване на тегло или проблем с отслабване, прекомерно окосмяване по лицето и тялото (по-дебели и по-тъмни косми по лицето и повече косми по гърдите, корема и гърба), изтъняване на косата на скалпа, нередовна менструация, безплодие, депресия.
Ранното диагностициране и лечение могат да помогнат за контрола на симптомите и предотвратяване на дългосрочни проблеми.
Диагностиката на синдрома на Щайн-Левентал включва физикален преглед и инструментални и лабораторни изследвания, като изследване на кръвна захар, инсулин и други хормони, ултразвуково изследване на таза.
Редовната физическа активност, здравословното хранене, както и контролът на теглото са ключовите подходи при лечението на СПКЯ. Често предписвани медикаменти при поликистоза на яйчниците са противозачатъчни таблетки и метформин. Лечението може да се намали неприятните симптоми и да помогне за предотвратяване на дългосрочни здравословни проблеми. Важно е пациентката провежда редовни консултации с лекуващия лекар за проследяване, за да се увери, че лечението е ефикасно, което да се коригира, ако е необходимо.