Как да ни обикнат веднага

1
Добави коментар
wenip
wenip

През пролетта се пробуждат най-откровените ни желания. Психолозите пък хвърлят поглед към любовта и се опитват да изяснят как да направим така, че да ни обикнат бързо. Оказва се, че и за това си има начини.

В авторитетното американско психологическо списание Journal of Personality and Social Psychology бе публикувано научно изследване на Доналд Дътън, съгласно което хората, с което се е случило нещо, заставило ги да се тревожат, с голяма вероятност се влюбват един в друг. Усещането за тревога увеличава не само нашата влюбчивост, но и нашата привлекателност. При това съвсем не е задължително да става дума за травматично събитие. Напълно възможно е да става дума просто за… екстремен спорт. Така че ако вие почувствате, че имате нужда да поканите на кафе човек, с когото, примерно, скачате заедно с парашут, това не е просто току-така. Задължително го поканете.

Между другото, за кафето. Професорът от Йелския университет Джон Бар прави експеримент и изяснява, че когато човек слуша топли думи – примерно „добър“, „мил“, „сърдечен“, той започва да изпитва топли чувства към този, който произнася тези думи. Същият ефект сработва, когато черпите някого с топла напитка. Човекът, на когото сте сипали или поръчали чашка кафе, автоматично започва да изпитва към вас симпатия. Интересното е например, че леденият сок дори в най-горещия летен ден може да бъде приет с благодарност, но не увеличава вероятността да се влюбите. Методът работи само с топлите напитки.

Професор Гейн Гонзага утвърждава, че хората са способни да се влюбят само в онези, които по нещо приличат на тях. Така че ако вие искате някой да ви обикне, пробвайте не само да се увличате по неговото хоби и любимия му сериал, но и намерете начин да заприличате по нещо на него и външно. Може например да боядисате косата си в неговия цвят или да си направите подобна татуировка, ако това не е прекалено радикално за вас. Има и по-прости способи – можете например да пробвате да носите дрехи в подобни на неговияте разцветки. Методът е проверен и научно работи.

А професорът по психология Теодор Нюкомб доказва с експерименти, че колкото по-близо физически се намираме до човека, който искаме да ни обикне, толкова вероятността това да се случи е по-голяма. И колкото по-често виждаме този човек, толкова е по-вероятно ние да се влюбим в него. Вярно е, че самите експерименти на проф. Нюкомб са малко съмнителни. Ученият направил този извод, проанализирайки историята на влюбени студенти, живеещи в едно общежитие, и изяснил, че колкото по-близо се намират стаите им, толкова по-силно се обичат обитателите им един друг.

Друг психолог пък – Робърт Киснър, стига до извода, че любовта от пръв поглед е пълна глупост. Възможно е впоследствие да се влюбите истински само в човека, който при първа среща не ви се е понравил въобще, твърди той. Правилото важи и в обратен ред – ако искате да ви обикнат, не се опитвайте да се понравите на първа среща. Този удивителен механизъм се обяснява със следното: ако някой не ни хареса, ние автоматично превключваме критичното си мислене, започваме да анализираме и в резултат на това мислим повече за този човек. Което в крайна сметка може да доведе до това, че се влюбваме в него.

Френският учен Никола Гаген научно доказва нещо, което вероятно сте знаели още от студентската скамейка: ако човек умее да свири на музикален инструмент, това го прави по-привлекателен сексуално. Интересно, че никакви корелации с пола ученият не прави. Жената, която свири на китара, автоматично става по-желана, отколкото приятелката й, седяща до нея, дори приятелката да е по-симпатична. При мъжете с китара и без изводите на учения нещата са ясни. Така че ако искате да ви обикнат, учете музика. А едновременно с това бъдете внимателни с онези, които вече са се научили – няма да усетите как ще се влюбите в тях.