Солени кифлички със сирене

3
Добави коментар
wenip
wenip

Това бяха най-вкусните и ароматни солени кифлички, които съм опитвала в детството си. Хапвах си ги при една прекрасна възрастна жена, наша съседка, която правеше кулинарни шедьоври. Бабата от моето детство си отиде от този свят преди много години, а аз се простих с илюзията, че ще мога да усетя вкуса и аромата на тези соленки. Но преди няколко години една лятна утрин, докато си пиех кафето с мъжа ми на двора, дойде нейната дъщеря. В ръцете си държеше пълен поднос с горещи кифлички. Благодарих ѝ и я помолих да ми напише рецептата. Предлагам я с лека промяна, като съм увеличила само броя на яйцата. За да бъда точна, измерих и някои от съставките.

Необходими продукти 450 гр брашно 3 яйца 25 гр мая 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар 1 ч. л. хлебна сода 1 ч. ч. кисело мляко 125 гр разтопено краве масло 250 гр сирене

Начин на приготвяне В дълбока купа изсипваме киселото мляко, маята, солта, захарта и хлебната сода. Разбъркаме добре изброените продукти, за да няма бучки и да се получи гладка и хомогенна смес. Ако искате даже използвайте дълбок съд, в който ще можете да объркате с брашното, преди да замесите тестото. След това оставяме за около десетина минути да се активира маята, докато се образуват леки мехурчета. Те са съвсем мънички, почти незабележими, а сместа леко увеличава обема си. Разбиваме едно яйце, изливаме на тънка струйка в маята и бъркаме енергично. Накрая добавяме разтопеното масло, разбъркваме и започваме същинската част на месенето.

Обикновено се препоръчва на дъската за месене да се изсипе брашното, да се направи кладенче в средата и тогава да се започни месенето. Аз реших, че ще ми бъде по-лесно да изсипвам брашното на малки порцийки в маяната смес, като бъркам с лъжица. Когато се оформи лепкава маса, тогава прехвърлих на дъската за месене. Трябва да се меси леко, да се посипва с брашно, докато се получи меко тесто.

Тестото се разделя на шест топки или питки. Всяка питка се разточва до средно голям кръг, на око е колкото средно голяма чиния. Разрязва се на четири и после на две, получават се осем правоъгълника.

Натрошаваме сиренето и разбъркваме с едно цяло яйце и белтъка от третото, предвидени в рецептата. Запазваме жълтъка за намазване на готовите кифлички.

Слагаме по мъничко сиренце на основата на триъгълника. В действителност се получават не точно триъгълници, а нещо като издължен триъгълник, напомнящ на конус. Завиваме от широката страна към върха, за да се получи малка кифличка. Получените солени кифлички подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем 20 минути.

Поднасяме с кисело мляко, сладко или каквото вие обичате.