Няколко съвета, как да се откажем от цигарите!

1
Добави коментар
biomall
biomall

На този свят има много заклети пушачи, които не искат, в никакъв случай да приемат, че това е много вредно и малко по-малко съсипва организма им. Има обаче и такива, които искат да се откажат от тютюнопушенето, но не знаят как, има ли са неуспешни опити или просто не са сигурни, че ще успеят. За тези хора ние имаме няколко помощни съвета.

Вредата от пушенето!

Едва ли има, човек който да не знае, какви вреди могат да причинят цигарите, но все пак ще ги споменем, за да имате допълнителен стимул да продължите с въздържането от цигари.
Цигарите предразполагат организма към рак на белите дробове и правят дихателната система много по-уязвима. Проучване доказа, че 80% от пушачите се разболяват от бронхит.
Пушачите умират средно с 10 години по-рано от непушачите. Черната статистика показва, че България е на второ място по най-голям процент пушачи, пред нея е само Гърция.
За ужас на пасивните пушачи, стоенето около тютюнев дим е също толкова вредно, колкото и да сте пушач.
Тютюнопушенето води до високо кръвно и инфаркт.
Нещо наистина много лошо е, че пушенето е вредно много за малките бебета. Бебетата на майки пушачки се раждат по-малки от колкото на непушачки. Освен това, кърменето на бебета, когато пушите е много опасно. Пушенето забавя наддаването на детето.
Пушенето оказва лошо влияние и на външния вид. Жълти зъби, жълти нокти, торбички по очите и недобре изглеждаща кожа без естествен блясък.

Няколко съвета да отказване на цигарите.

Стига толкова негативни неща, време е да преминем към това, как можем да оправим нещата и да изхвърлим цигарите от живота ни.

Първото и най-важно нещо е да имате желание, воля и достатъчно смелост да се откажете от този вреден навик. Много хора се провалят в опитите, точно защото нямат воля да се справят с тази ситуация. Ако сами не желаете да спрете цигарите и не осъзнаете, колко е вредно.

Идва ред на мотивацията. Направете следното. Определете период, в който не трябва да пушите. След това си намислете, какво точно ще направите, ако успеете да се справите, ще отидете на разходка някъде, ще си купите нещо или ще се поглезите. Много е важно да си определите срок, в който не трябва да пушите, но той да е нормален не час два или ден два, опитайте с месец. Колкото повече, толкова по-добре.

Изхвърлете цигарите

Спрете цигарите изведнъж. Няма такова нещо, като „ще опитам да ги спра малко по-малко“, този филм е с ясен край и написан сценарий преди 200 години. Статистиката показва, че този метод никак не е ефективен. Няма да Ви стане нищо, ако спрете цигарите изведнъж, напротив, това е много по-добре. Веднага обясняваме и защо е така. Поради една единствена причина, ако пушите малко това ще Ви дразни повече и шанса да преодолеете желанието за цигарата е равностойно на нула.

Всеки ден давате пари за цигари нали така? Направете нещо с тези пари. Сложете ги в касичка и след един месец, ще видите, че освен на организма Ви спирането на цигарите се е отразило добре и на джоба Ви. Замислете се, бихте ли пушели ако нямате пари да си купите цигари?

Никотиновият глад е едно много, много страшно нещо. Историята познава доста нервни ситуации породени от това, но спокойно има лек. Мисленето за цигарите и факта, че не можете да пушите е нещото, което Ви изнервя. Опитайте да мислите за нещо друго всеки път, когато Ви се припуши, дори да е за най-тъпото нещо на света. Започнете да броите косъмчетата на ръцете, песните в телефона Ви, точките на дъската или нещо друго, занимавайте се с нещо глупаво.

Отлагайте

Пуши Ви се, добре, всъщност не е добре, но такъв е израза. Така, вземете си никотинова дъвка или лепенка, а ако това Ви се струва глупаво опитайте по стандартния начин. Бройте от 1 до 10, след това пийнете малко водичка, вземете си бонбонче или дъвка. Доказано е, че отлагането помага!

И накрая, но всъщност едно от най-важните неща. Никога, ама никога не си казвайте „само една дръпка“ има ли една ще има и втора и отидоха Ви напразно мъките изживени до този момент. Нашият екип Ви пожелава успех в борбата с цигарите.