Visa Европа разширява услугата токенизация за базирани в облака разплащания – EVENTS.bg

1
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

17.02.2016, AMI Communications

Visa Европа разширява платежната услуга токенизация, за да подпомогне финансовите институции при интеграцията й в:
• Услуги, които съхраняват платежната поверителна информация в облака, като мобилните приложения за разплащания на банките, аксесоарите за разплащания и други свързани устройства;
• Дигитални портфейли, базирани на интернет браузър и специални предложения за разплащания на търговци, като Visa Checkout; и
• Опции за разплащания, сред които „карта във файл“, които често се употребяват от онлайн търговци.

Тази стъпка разширява портфолиото на Visa Европа от мобилни платежни решения, които функционират на принципа на съхраняване на платежната поверителна информация на мобилно устройство.

Токенизацията дава възможност на потребителите бързо и лесно да свържат своята разплащателна карта към дигитални платежни услуги, да управляват и поддържат сигурността на своите данни, когато пазаруват онлайн или във физически търговски обекти.

Разширяването на услугата токенизация позволява повече играчи в платежната екосистема да оперират съвместно – от финансови институции до технологични партньори, като всички те използват единна платформа, предоставяна от Visa. Това им дава възможност да развиват нови и да подобряват съществуващи дигитални продукти, за да удовлетворят нарастващите изисквания на потребителите за удобство и сигурност.

„Финансовите институции ще могат да отговорят на новата изключително динамична среда, предлагайки на потребителите висока сигурност и удобство на разплащанията. Чрез тях Visa Европа предлага услуга, която ще отговори на растящите потребителски нужди да се разплащат посредством смартфоните си и други преносими устройства,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

„Европейските потребители стават свидетели на иновативни технологии, които предлагат бързи и безпрепятствени начини за разплащания по всяко време, от всяка точка на света и посредством всяко устройство. До 2020 г. ние предвиждаме, че един на всеки 5 потребители ежедневно ще заплаща своите покупки посредством смартфон, а разплащанията чрез мобилен телефон или таблет ще съставляват повече от 50% от трансакциите на Visa Европа , сподели Сандра Алзета, изпълнителен директор „Продуктово развитие“ във Visa Европа. Съдейки по безконтактната технология като ранен индикатор, чиято употреба се удвои, а размерът на изхарчените с нея средства – стана тройно по-голям, нашата прогноза може дори да се окаже консервативна. Като даваме възможност на всички банки да се възползват от услугата токенизация посредством нови технологични партньори, ние предоставяме достъп и на потребителите до различни платежни изживявания чрез техните мобилни телефони, таблети и други свързани устройства.“

Как работи токенизацията

Проучване на Visa Европа от 2015 г. установява, че 62% от участниците в него са обезпокоени за сигурността на своите данни, когато осъществяват мобилни и дигитални разплащания. Експерти по сигурността потвърждават, че токенизацията е „най-доброто налично решение за повишаване безопасността на картовите данни без да се засяга удобството на потребителите“. Токенизацията позволява съхраняването на чувствителни данни на устройство, като ги „обезценява“, и ги прави безполезни в случай, че попаднат при недобросъвестни лица.

Токенизацията гарантира сигурността на картовата информация на потребителите, без значение как те извършват разплащания, като я заменя със серия от номера – токени. По този начин личните данни на потребителите не биват разкривани. При извършване на разплащане посредством услугата, трансакцията се оторизира с токен вместо с данните на картодържателя.

Тъй като много на брой токени могат да бъдат генерирани за една разплащателна карта, токенизацията дава възможност на финансовите институции гъвкаво да контролират и управляват платежната среда, в която даден токен се използва и по този начин да предлагат на картодържателите нови методи за разплащане. Например токен, настроен само за даден мобилен телефон или приложение, не може да бъде засечен от друго устройство и използван за осъществяване на онлайн разплащане от него. За потребителите има още едно допълнително удобство – ако устройството бъде изгубено или откраднато, токенът може бързо да бъде блокиран от банката на картодържателя, без да се налага блокиране на Visa картата, свързана с него. По същия начин, ако картата бъде изгубена или открадната, потребителят ще може все още да използва своя телефон, поддържащ услугата токенизация, до издаването на нова карта.

Банките и търговците – партньори на Visa Европа, могат да се възползват от разширяването на услугата токенизация, за да управляват по сигурен и безопасен начин всички форми на дигитални разплащания от потребителите.