Как да се научим да казваме „Не“

1
Добави коментар
yApple

Колкото и странен и незначителен да изглежда на пръв поглед този въпрос, оказва се, че много хора си навличат ангажименти и проблеми заради това, че не могат да отказват.

Причината е ясна – желанието да бъдем харесани и да спечелим благоразположението на околните. В редица случаи обаче вътрешният ни глас ни подсказва, че равносметката не е в наша полза. Не става въпрос за издребняване и претегляне на жестовете или услугите в измерението давам-получавам. По-скоро проблем има, когато усетим напрежение, или че искаме да променим нещо.

В този случай не е разумно да правим кардинални промени и да се напрягаме допълнително. Полезно е да си определим малки, изпълними без напрежение стъпки. Без първоначално отказване. Когато ни се обади приятел с предложение или молба – да не го отхвърляме, да го приемем, но леко променяйки условията. Ако например предложението за среща е за 16 часа, да приемем с половин час по-късно. По този начин подсъзнанието започва да получава послания, че контролираме ситуациите в живота си и че не е страшно да се заявим открито.

Следващата стъпка на директно отказване също е добре да се “оттренира” с група хора, които предварително определим. Такива, на които не държим и най-добре, които няма да срещнем повече. Най-хубавият момент е, че започвайки по някакъв начин промяната, с лесни действия, след това автоматично и без да се замисляме поемаме в тази посока. И даже спираме да го мислим.

От писма на читатели

Майка ми винаги е била добра душа и е помагала на всички. Сега като пенсионерка има и много свободно време, но смятам, че прекалява. Живеем още заедно и на мен почва да ми тежи. Къщата е пълна с животинчета на познати, които ги изхвърлят, тя ме ангажира с чужди проблеми и по цял ден тича да урежда другите. Теди, 25 г.

Трудно може да промените майка си тепърва. Тя със сигурност го прави с добро желание и за да се чувства полезна, без да си дава сметка, че товари вас. Поговорете с нея по-скоро за начина, по който да помага на хората, така че да не замесва и вас. Да продължи да съдейства докато сте навън, но като се приберете вкъщи да не иска и вие да се включвате. По същия начин и за прибраните животинчета. Предложете й да им търси стопани по интернет например. Може също така да я стимулирате да се присъедини като доброволка към някоя организация или да започне такава работа. Със сигурност за вас ще е по-добре, а тя ще се чувства значима.

Чудя се за себе си как да започна да отказвам. Всеки ден приятели, а и доста далечни познати, намират с какво да ме занимават и ме товарят с проблемите си. Аз все помагам и приемам. А всъщност не искам. Просто ми е трудно да кажа “не”. Как да се променя? Венци, 38 г.

Следвайки принципа да правите промените възможно най-лесно за себе си, може да си направите едно упражнение, например в магазина. Като ви предлагат различни дрехи, които не харесвате, отговаряйте “Не, това не е за мен”. “Не, аз търся друго”. Когато ви се обадят по телефона с директни реклами, повторете няколко пъти “не, не, не”. Използвайте всички ситуации в ежедневието, които се сетите, за да успеете сама да се убедите колко е лесно да отказвате и че светът не се свършва от това. Пробвайте например с приятели, когато се уговаряте за среща. Кажете “Не ми харесва там.” Всички вариации на лесните стъпки помагат за създаване на увереност, че ако откажете, ще продължите да бъдете все така харесван.

Тест Определете приоритетите си

Много често ни е трудно да откажем даже и в ситуации, в които го искаме. При някои хора това е по-силно изразено. Проверете с усмивка дали сте сред тях 1. Затрупани сте с работа за уикенда, но приятел ви моли да му помогнете с пренасянето в ново жилище. а. Категорично отказвате и се извинявате. б. Казвате, че сте твърде ангажирани, но за няколко часа с готовност ще помогнете. в. Оставяте задачите си и се отдавате на пренасянето на багажи. 2. Приятелка ви моли да организирате парти по случай рождения ви ден, за да е изненада за нея в момент, в който сте напрегнати с работа и лични проблеми: а. Отказвате, защото няма да направите празника весел този път. б. Казвате й как се чувствате и предлагате да помисли за ваш общ познат, който е свободен в момента. в. Въпреки проблемите си веднага се захващате. 3. Планирали сте уикенда да отидете на планина, но приятел ви моли да вземете домашния му любимец, защото точно тогава пътува. а. Казвате, че вече сте си направили резервация и за съжаление нямате възможност. б. Казвате, че имате свои планове, но ще се обадите да проверите може ли да нощува кучето на мястото, на което сте настанени. в. Прибирате животинчето и се разхождате само до парка.

4. Шефът ви редовно ви дава да вършите лични негови задачи в извънработно време. Вие: а. Когато поиска нещо, имате готов отговор – детето, пътуване, каквото и да е. Или казвате, че е много отговорно и не можете да се справите. б. Чувствате се крайно неприятно и понякога измисляте несъществуващи лични проблеми, за да откажете. в. Изобщо не си помисляте да възразите.

5. В работата ви съобщават, че за същата заплата трябва да поемете длъжността на напуснал колега: а. Информирате се за колко време става въпрос, дали ще бъде назначен нов човек и какви са последствията, ако откажете. б. Съгласявате се, но все пак питате как ще бъдат нещата занапред. в. Приемате, при положение, че ситуацията е такава и няма какво да правите.

Ако отговорите ви са предимно “а“, основното, което ви води, е дали вие ще се почувствате добре. Доста здравословна концепция към живота. Ако повечето ви отговори са “б”, попадате в златната среда и съгласявайки се да помогнете, след това не изпитвате неприятно чувство. Ако отговорите ви са предимно “в”, определено е добре да помислите за себе си и да потърсите лесен вариант да промените модела си на поведение.

Следващата тема е: Кога страдам от зависимост? Ако имате въпроси или коментари, може да ги изпращате на [email protected]