Как да се отървем от мухъла?

3
Добави коментар
biomall
biomall

Един много голям проблем напоследък е мухълът. Той се появява в домовете на хората, а голяма част от населението не знаят, как да го премахнат. Преди да прибегнете към препаратите трябва да знаете, че има други неща, които първо трябва да направите. Друго, което трябва да знаете, че има препарати, които не са вредни за Вас.

Защо е опасен мухъла?

Нека да започнем с малко информация за мухъла. Това са разнородна група гъби, които могат да се намерят под различна форма и цвят – нишковидни, меки, бели, сиви, синьо-зелени или черни. Мухълът освен по стени и тавани, може да се разпространи и върху храните и влажните дървета. Трябва да знаете, че ако в дома Ви има мухъл, трябва да го премахнете възможна най-бързо, защото предизвиква различни здравословни проблеми- алергии, респираторни заболявания, главоболие , мигрена  и дори дразнене на очите и носната кухина.

Първи стъпки към премахването на мухъла!

Преди да се разтичате към магазина за препарати против мухъл, трябва да знаете, че има нещо, което трябва да направите преди това. Ако напръскате мухъла с препарат, той ще се махне, но ако не отстраните предпоставките за него, той скоро пак ще се появи. А кой са предпоставките за него? Влажността разбира се, трябва да я намалите на минимум в помещението, а как да стане това?

Не сушете много мокри дрехи в помещението, освен ако не е пригодена за това. За да сушите дрехи в едно помещение то, трябва в него да е топло, но и да се проветрява.
Другото важно нещо, което споменават специалистите е, да няма голям брой растения в стаята, особено ако се използва за спалня.
Така, продължаваме с още неща за премахване на влагата. Ако се отоплявате на ток, то сложете печката под прозорците, освен това трябва да проветрявате често, 3-4 пъти на ден по 10 минути, и да поддържате постоянна температура в стаята.

Препаратите на помощ!

Време е да премием към препаратите за премахване на мухъл. Освен, че в магазина има много такива, можете да си направите няколко и сами. Ще започнем с няколко, които са много ефективни, но са опасни, ако няма време да се проветрят помещенията достатъчно добре.

Първото предложение е да направите препарат от белина и вода, като разредите белината в съотношение 1:16. Много е ефикасна, но трябва да внимавате със следните неща: първо избелва стените, второ изпаренията са отровни за хората, затова трябва да носите маска когато третирате мухъла и след това да излезете. Препоръчително е да се проветрява около 24 часа. Може и по-малко, въпроса е да няма вредни пари.
Другият много ефективен, но вреден препарат е боракс и вода, разрежда се по същия начин като горния препарат. Така нещата за които да се внимава, парите, отровни са, второ да не се поглъща, но това важи за всички препарати. И най-важното, не трябва да се прекалява с този препарат, защото прекаленото количество, ще доведе до допълнителна влага в стаята.

А сега да преминем към няколко домашни препарата, които не са вредни за самите нас. С тези препарати, обаче може да се наложи да повторите пръскането няколко пъти 2-3, зависи от това колко мухъл има в стаята.

Можете да опитате с разтвор от 1 супена лъжица чаено дърво и 1 чаша вода. Напълнете разтвора в бутилка с пулверизатор и „изкапете “ мухъла.
Другият вариант е да вкарате оцета в употреба. По принцип можете да опитате с всякакъв оцет стига да е натурален, но е препоръчително да използвате бял, защото може да останат следи по стените от червения. Този метод е ефикасен, бърз, не е скъп, и освен че премахва мухъла дезинфекцира и прогонва неприятните миризми от стаята, а аромата на киселата подправка се изпарява бързо.
Продължаваме с предложенията. Следващото е разтвор на сода във вода. На 2 супени лъжици сода се слага половин литър вода. Може вместо вода да сложите оцет, принципа е същия. Този метод не е токсичен, не мирише, не е скъп и не е отровен, проблемът е само един. Не е толкова силен колкото тези с белината и боракса.
И накрая последното ни предложение включва 3% кислородна вода и оцет, разтворени в съотношение 1:1. Препаратът е добър, но трябва да внимавате с очите, защото е опасно, ако препарата попадне в тях. След като напръскате изчакайте 10 минути и започнете с подсушаването и проветряването.

Без значение, кои вариант ще изберете, трябва да осигурите Вашата безопасност, за всеки случай. Използвайте маска и очила. Мухълът е опасен и трябва да внимавате да не го погълнете.