ЛАЗАНЯ „БОЛОНЕЗЕ“ (побългарена)

1
Добави коментар

ЛАЗАНЯ „БОЛОНЕЗЕ“ (побългарена)

Здравейте, приятели!
Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

Преди няколко дни с моята майка се впрегнахме, за да приготвим няколко храни заедно. Нейната кухня е наистина голяма и доста добре оборудвана и заради това готвенето с мама е, меко казано, доста голямо удоволствие. Освен това, експертната намеса на мама Ники винаги е супер уместна. Най-готиното е, че винаги ми се връзва на акъла за нещата, които да готвим и, съответно, ядем. Точно заради това с мама приготвихме

ЛАЗАНЯ „БОЛОНЕЗЕ“ (побългарена)

След като с мама се развихрихме, въпреки че нямахме ясна представа какво точно правим, списъкът с необходими продукти придоби следната конфигурация:

⦁ 1 пакет КОРИ ЗА ЛАЗАНЯ;
⦁ 400 г. КАЙМА;
⦁ 2 глави ЛУК;
⦁ 800 г. КОНСЕРВИРАНИ ДОМАТИ;
⦁ 3 скилидки ЧЕСЪН;
⦁ БОСИЛЕК;
⦁ СОЛ;
⦁ ЧЕРЕН и ЧЕРВЕН ПИПЕР;
⦁ ОЛИО;
⦁ 5 с.л. БРАШНО;
⦁ 600 мл. МЛЯКО;
⦁ 100 г. КАШКАВАЛ.

Е, това е. С мама наистина нямахме пълна представа какво предстои да се случи, макар че и преди това сме правили лазаня. Но никога заедно! Тази, обаче, се получи много добре! Много, много добре! Е, стигна суперлативи, време е да разберете какъв точно е редът, по който се „плъзнахме“. 🙂
Ще ви представя приготовленията поетапно:

За сос „Болонезе“:
Нарязваме лука на дребно и леко запържваме в предварително загрятото олио. Към тях добавяме каймата и бъркаме, докато се надребни и промени цвета си (т.е. побелее). След това прибавяме чесъна. Пасираме (блендираме) доматите и ги добавяме в тигана. Овкусяваме със сол, черен пипер, червен пипер, босилек. Оставяме на тих огън и бъркаме редовно, докато водата поизври и се получи хубав, гъстичък сос.

За сос „Бешамел“:
Запържваме 5-6 лъжици брашно в 50-100 мл. олио. Когато брашното се запържи добре (бъркаме здраво, за да не загори), добавяме малко по малко млякото, като продължаваме да бъркаме. След няколко минути на котлона и непрестанно бъркане, получаваме прекрасен сос „Бешамел“.

Подготовка на корите:
Водата трябва да заври. При нея слагаме и малко босилек. Така корите ще се овкусят много добре. Поставяме по 3-4 кори за лазаня във водата и ги оставяме за 15-20 секунди, т.е. докато омекнат. Изваждаме ги, отделяме ги една от друга, ако са се слепили, и ги поставяме върху кърпа, за да се отпуснат. Така обработваме всички кори, които ще ползваме.

За да стане лазаня:
Намазваме дъното на тавата, която ще ползваме, с малко бешамел. Върху него, редим пласт с обработените кори за лазаня. Нанасяме от соса „Болонезе“. Отново редим кори и нанасяме „Бешамел“. И така редим, докато се получи желаната големина лазанята. Ние редувахме пластовете по 2 пъти. Завършваме със слой „Бешамел“ и настъргахме кашкавал. Препоръчвам да слагате доста от сосовете и да не оставяте непокрити кори, за да може и вашата лазаня да стане нежна, по-вкусна и да няма сухи парчета.
След това печем в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Е, това е! Много е лесно, отнема малко време, но крайният ефект е просто фантастичен:

Ваш ред е! 😀

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро  🙂 И моята прекрасна майка – Ники! 🙂

Like this:

Like Зареждане…

Related