Как да се предпазим от свинския грип

10
Добави коментар
smiling
smiling

Както и всички останали – нормално е да се страхуваме и да желаем да се предпазим от все по-разпространяващия се H1N1 или т. нар. “свински грип”.
Ето няколко елементарни съвета, спазването на които може да спомогне до голяма степен да се предпазим ние и нашето семейство от разболяване.

Ваксина
Вземете си противогрипна ваксина. Дори да не е именно за свинския грип, тя ще ви помогне до голяма степен да се предпазите от останалите видове грип.
Ваксините са особено препоръчителни за хора в рисковите групи – възрастните хора и децата над 6 месечна възраст, медицинските работници, хората, които в работата си общуват с много хора като продавачи, бармани и сервитьорки, учители, шофьори.

Хигиена
Мийте ръцете си често. Дръжте на чистотата на своето тяло. Научете и децата си да мият най-малкото преди хранене, но по възможност и няколко пъти през деня ръцете си. Мийте се с топла вода и сапун. Не използвайте общи кърпи за ръце на обществени места.
Избягвайте да посещавате и да се храните на места с много хора, при които сте в близък контакт с непознати.

Ноктите
Не гризете ноктите си, не лапайте края на молива или химикалката. Почиствайте ноктите си редовно, режете ги добре, за да не задържат излишна и рискова мръсотия.

Нещата около вас
Почиствайте редовно клавиатурата на компютъра, бюрото си, мобилния си телефон, дистанционните у дома и други подобни уреди около вас, които пипате доста често без да се замислите и които задържат доста голяма доза микроорганизми. Почиствайте ги с памук, потопен в спирт, за най-добра дезинфекция.

Имунната система
Не на последно място – поддържайте имунната си система в добра форма – приемайте достатъчно количество и разнообразна храна, витамини, спортувайте. Избягвайте нездравословни навици като пушене, недоспиване, прекалена употреба на алкохол, стрес.

* * *

Свински грип, ваксини и фармацевтични компании

Препоръки и мерки за предпазване от свински грип