Как да се отървем от мазната коса?

2
Добави коментар
biomall
biomall

Мазната коса е един ужасен проблем, от който е много трудно човек да се отърве. За да се преборим с един проблем трябва да знаем няколко неща, какво представлява той, от какво се причинява и какви са решенията. Всички това ще можете да прочетете в тази статия.

Къде е проблема и какви са причините?

Знаете ли защо се омазнява косата? Защото се произвежда прекалено много себум, това е секрет, който се отделя от мастните жлези. Тези „непослушковци“ по принцип трябва да поддържат косата здрава, хидратирана и добре изглеждаща, но понякога нещата се объркват. Проблемът с омазняването се задълбочава, защото това води до появата на пърхот и „падане“ на косата.
Причините за свръх производството на себум може да са различни- бременност, приемане на лекарства, вредни хранителни навици, стоене на прекалено много слънчева светлина, висока температура дори и наследствен фактор. Специалисти твърдят, че омазняването на косата може дори да показва наличие на някакъв здравословен проблем.

Първи стъпки към успеха

Разбира се, за този проблем има решение, различни шампоани, маски и домашни продукти, но преди това трябва да обърнете внимание на няколко неща.

Не е добре да миете косата всеки ден, макар и това да Ви се струва единственото решение. Колкото по-често се мие мазната коса, толкова по-бързо се омазнява, предполагам, че хората с мазна коса са забелязали това. Препоръчително е да се опитвате да пиете косата поне през ден два.
Нещо много важно -избирайте шампоани с неутрално Ph, след това изплаквайте Вашата косичка с хладка вода.
Относно балсамите, както и сами знаете няма, как да се ползват в корените, но нищо не пречи да ги използвате в краищата. Все пак има много хора, чиято коса е малко непослушна и трудно се сресва. Без балсам процедурата сресване ще е „мисията невъзможна“ или много болезнена.
Друго нещо на което трябва да обърнете внимание е храненето. Променете хранителните си навици. Откажете се от мазните храни и наблегнете над зеленчуците и плодовете.

Домашни средства против омазняване

Стига толкова, време е да преминем и към решението на проблема. Разбира се, може да използвате вече предоставените продукти на пазара- шампоани, маски, серуми, но можете и сами да си направите.

Опитайте с маска от чаено дърво, има готови маски с различни помощници на чаеното дърво, но можете да опитате и с чисто масло.
Друг начин е да опитате да изплаквате косата след къпане с вода от мента, коприва, лайка, салвия или розмарин. Направата е лесна просто запарвате някоя от тези билки в един литър вода и изплаквате. Като цяло продуктите с мента против омазняване на косата са широко разпространени. Ментата е съставка в почти всички шампоани за мазна коса.
Така, продължаваме пробвайте с масло от алое вера, нанася се направо върху скалпа.
Друг вариант е да си направите маска от овесена каша. Сварявате кашата, изчаквате да изстине, а след това нанасяте върху косата. Изчаквате около 20 минути и изплаквате. Ще Ви предложим и още две маски, които могат да Ви помогнат с проблема наречен мазна коса. Единият вариант е да смесите един белтък с 1-2 супени лъжици кисело мляко и същото количество лимонов сок. Другият е да си направите маска от хума. И при двата варианта времето на действие е 20 минути.

Бързи решения

Сега за хората, които обичат бързият вариант можете да сложите в корените бебешка пудра или нишесте, като нанесете продуктите с малко памуче. Тези две вещества ще Ви „отърват“ от излишната мазнина в скалпа и ще предадат обем на корените. Само не прекалявайте с количеството, трябва Ви малко.

Друг бърз вариант е сухият шампоан. Можете да изтичате до магазина за си купите или сами да си направите, не е трудно. Ако имате тъмна коса Ви трябва какао, царевично нишесте и няколко капки етерично масло от лавандула, а ако сте със светла коса заменете какаото със сода.