Полезните свойства на смокинята!

1
Добави коментар
biomall
biomall

За съжаление, много малко хора подозират, колко прекрасни дарове ни е направила природата. В България се намират много полезни билки, плодове, зеленчуци и други. Проблемът, е че една част от хората не осъзнават, колко много пропускат, като не се информират. За да предотвратим това, тук ще Ви разкрием, колко полезна всъщност е смокинята и колко много полезни вещества се съдържат в една малка смокинка.

Състав на смокинята

Смокинята е уникален плод, в които за жалост се съдържат малко витамини – К, В1 и В6. Сега ще си помислите „ уж, беше уникална и полезна“ да така е, за малкото витамини компенсира с много други неща. Високо съдържание на минерали – калий, калций, желязо, натрий и други. Освен това в този плод се съдържат много фибри, от една смокиня може да приемете повече от 15% от препоръчителната дневна доза, не е ли това невероятно? Сега ще Ви разкрием и нещо за калориите в този продукт. В 100 грама изсушени смокини, се съдържат 100 калории, но когато са пресни калориите значително намаляват и се редуцират до ¼.

Смокините в кухнята?

Това добре обаче, как да ги ползваме? Освен, че можете да ги похапвате пресни или сушени, можете да ги използвате и в някои храни. Направете си сладкиш, мъфини, торта и ги добавете. Можете да си направите сладко от смокини или пък плодова салата, добавете ги към овесените ядки. Има хора, които харесват да похапват сладко от смокини със сирене, макар че комбинацията сладко си солено, може да е вкусна, но не е полезна.

Какви са полезните свойства на смокинята?

 

Стига толкова сме забавяли главната тема, а именно, за какво толкова са полезни смокините. Веднага ще Ви разкрием, но първо малка уговорка преди началото. Всяко нещо в големи дози се превръща във вредно. Дори и най-полезното нещо на света, може да се превърне в най-отровното ако прекалявате. Освен това винаги са възможно, част от хората да са алергични към смокините, не е често срещано, но пък по-добре хората да го имат наум. А сега към ползите:

Поради богатият си състав смокините са много полезни за растежа на тялото, освен това подобряват и метаболизма.
В този плод се съдържа бета-каротин, знаете ли за какво е полезен той? Точно така забавя стареенето.
Благодарение на флавоноидите и флицина пък, смокинята преборва запека. Ако имате проблем, хапвайте повечко от този уникален продукт.
Така, за какво служат фибрите. Накратко за много неща. Нека обаче бъдем малко по-подробни. Така, те предотвратяват получаването на анемия, натрупването на „лош“ холестерол и подобряват функцията на храносмилателната система. Наличието на желязо в плода допълнително помага способността на смокинята да предпазва организма от анемия. За благоприятното състояние на храносмилателната система подпомага и пектина.
Така, тук място намира и едно вещество наречено псорален. Той помага на пигментация на кожата.
Сега специално са хипертониците, смокинята е Вашият изцелител. Това е така, защото в нея се съдържа малко количество натрий, но голямо калий. Обратното съотношение, е виновно за високото кръвно налягане. Освен това калия регулира нивата на кръвната захар.
Всички знаем, че мастните киселини омега-3 и омега-6, са полезни за организма, но малко хора подозират, че се съдържат и в смокините. Повечко смокини, по-здраво сърце, естествено не трябва да прекалявате, но 1-2 на ден са полезни.
Вече споменахме, че в този плод има калций. Което означава, че смокините заздравяват костите.
Знаете ли, че благодарение на многото си полезни съставки, смокинята облекчава болките в гърлото, освен това преборва умората, като придава енергия. Полезна е още и за зрението.
Любопитен факт, е че смокинята помага при полова слабост, може да се накисне в малко мляко, но може и без накисване.