„Бързи и яростни“ в далечното минало

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

„Бен Хур“ (1959) е сред най-епичните исторически филми на Холивуд, с 11 награди „Оскар“, а през 2016 г. излиза негов римейк, режисиран от Тимур Бекмамбетов

„Бен Хур“ се завръща по кината в нов прочит за съвременната публика това лято, от 26 август, на 3D под режисурата на Тимур Бекмамбетов („Нощна стража“, „Неуловим“). В основата му е едноименният роман на Лу Уолъс от 1880 г. с подзаглавие „Една християнска притча“.

Заглавният герой е принц Юда бен-Хур, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала (Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Лишен от всичките си титли, разделен от семейството и своята любима (Назанин Бониади), той бива изпратен в робство. След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение – но намира изкупление…

„Първият път, когато продуцентът Шон Даниелс ми се обади с идеята за нов „Бен-Хур“, си помислих, че това звучи опасно и малко налудничаво. Когато обаче прочетох сценария, си дадох сметка, че проектът е напълно различен от всичко, което бихме очаквали от поредна адаптация по известен роман, защото това всъщност е една страхотна съвременна история“, споделя Бекмамбетов и допълва:

„На киностудията обясних, че искам да направя филм за нас, за наши дни, тъй като и днес имаме същите проблеми. Знаем какво се случва с Римската империя и не искам подобна съдба да сполети и нашия свят… „Бен-Хур“ набляга на това колко по-важно е да простиш, вместо да отмъстиш.“

Даниелс потвърждава: „Ние не правим римейк на „Бен-Хур“ от 1959 г. Филмът е вдъхновение за всички нас и е кинокласика, но в тази версия ние се придържаме към романа на Лу Уолъс и темите от оригиналната книга. Разказваме една различна история, в която прошката между двамата главни герои надделява над отмъщението…“

Титулната роля е поверена на поредната звезда от клана Хюстън – 33-годишният англичанин Джак Хюстън, племенник на актьорите Анжелика Хюстън и Дани Хюстън.

Негов дядо е легендарният Джон Хюстън, който множество номинации за „Оскар“ и печели две статуетки като режисьор и сценарист на уестърна „Съкровището на Сиера Мадре“ (1948), който носи и наградата за поддържаща роля на баща му Уолтър Хюстън.

Месала се играе от Тоби Кебел, в актьорския състав е и „бразилският Том Круз“ Родриго Санторо, а най-известното име е ветеранът Морган Фрийман, водещ на поредицата „Историята за Бог“, която „Нашънъл джеографик“ излъчва в навечерието на Великден, от 10 април. 

Кулминацията е надбягването с колесници, което се очаква да бъде основен фокус на „Бен-Хур 3D“, определян отсега като антична версия на „Бързи и яростни“.

Предишният филм от 1959 г. е с Чарлтън Хестън в главната роля, има рекорден бюджет за времето си (15 млн. долара) и печели 11 „Оскара“ от общо 11 номинации. Подобно на новия филм, той също е сниман в Италия.