10 вечни естрадни песни за пролетта

3
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Сезонът е любим на българските певци, музиканти, композитори и поети

„Пристигна май, май, май / със букети цветя, / от днес, любима, знай, пролетта е дошла…“

Мнозина още помнят този БГ кавър на италианска песен, сега неоткриваем в интернет. Такива стихоплетства по случай идването на новия сезон, напомнящи простотата на детските песнички, са характерни за попхитовете по цял свят – или поне в онези географски ширини, където има четири сезона.

В българската естрада те се срещат особено често заради пролетния радиоконкурс „Златна пролет“ , който се провежда от 1970 г. насам. Той е достигнал своето 47-о издание, а в миналото песните финалисти са издавани ежегодно в дългосвирещи албуми. Те вече могат да се прослушат онлайн във видеоканала на БГ Естрада, а победителите – в минисайта на конкурса в BNR.bg.

Нерядко в основата на най-сполучливите пролетни песни стоят стихове от именити поети, но понякога резултатът граничи не само със симпатичния кич, но и с откровената халтура…

За да отпразнуваме настъпването на астрономическата пролет (20 март, неделя, в 6,30 ч.), подбрахме десетина популярни примера от родната естрада – както се наричаше попмузиката ни преди 1990 г.

Първият лауреат от песенния конкурс на БНР през 1970 г. става триото Паша Христова, Мария Нейкова и Мими Иванова с „Яворова пролет“ по музика и аранжимент на Светозар Русинов и текст на Димитър Точев.

Мими Иванова печели и през 1973-та с „Пролетен дъжд“. В актива й има също няколко втори награди: с „Кукуряк“ (1976), „Петнадесет лалета“ (1978) и „Пролет е“ (1996), която е по музика на съпруга й Развигор Попов и стихове от Валя Бурова.

Очаквано рекордьор в близо половинвековната история на пролетния радиоконкурс обаче е Лили Иванова с шест първи места: „Пролет щом цъфти“ (1971), „Мечта“ (1972), „Измислица“ (1976), „Пролетно настроение“ (1977) и „Ручей“ (1978) в дует с Асен Гаргов, „Любовта е живот“ (1982).

Тя изпълнява такива песни още в зората на кариерата си – като „Априлска шега“ от 1966 г. по музика на Тончо Русев и стихове на Дамян Дамянов.

През 80-те братята близнаци Благовест и Светослав Аргирови имат четири победи в пролетния радиоконкурс, за първи път през 1984-та с „Пролетна умора (Как си ти?)“ по музика на Стефан Димитров и стихове от Миряна Башева.

Тончо Русев и поетът Петър Караангов са автори на „Провинциална пролет“, която Силвия Кацарова изпълнява като фронтдама на група „Ел Зет“.

„Пролет“, в дуета на двама от най-гласовитите ни естрадни певци – Георги Христов и Петя Буюклиева, е от сборен албум от средата на 80-те с песни на Тончо Русев по стихове на младата бургаска поетеса Петя Дубарова (1962-1979).

Стихотворение за пролетта от класика на българската поезия Никола Вапцаров също е превърнато в песен, изпълнена от Маргарет Николова. Композитор е патриархът на естрадата у нас Йосиф Цанков.

Без да споменава пролетта, „Ако имаш време“ възпява края на зимата – което е едно и също. Една от най-хубавите български попбалади, спечелила Младежкия конкурс за забавна песен през 1978 г., е създадена от Тенко Славов, а текстът е на поетесата Миряна Башева.

Изпява я легендата на българския рок Александър Петрунов (Сашо Гривната) от „Сребърните гривни“, а беквокалист е Васил Найденов, който е клавирист на „Тангра“, преди да започне соловата си кариера.

„Тангра“ междувременно сменят Цветан „Чочо“ Владовски със Станислав Сланев – Стенли, и се преориентират към стила „ню уейв“, от който период е баладата им „Неделя, в края на април“.

Завършваме тази селекция с един кавър, изпълнен от Катя Филипова в тв мюзикъла „Телерезада“ на Хачо Бояджиев (1974). Оригиналът е френскоезичната Shami-Sha на американския хитмейкър Морт Шуман, писал песни за Елвис Пресли. Българският текст е дело на Милчо Спасов, аранжиментът – на Николай Куюмджиев.