РАЗГАДАНА Е ТАЙНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

1
Добави коментар

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ГЕНЪТ

Учени са идентифицирали четири гена, благодарение на които човешкият живот може да бъде удължен значително. Анализиран е геномът на хора, доживели 90-годишна възраст, а откритията ще помогнат за лечението на заболявания, свързани със стареенето, както и на удължаването на живота ни като цяло.

Изследователите отдавна се интересуват защо някои хора живеят повече отколкото другите. Предишни изследвания на еднояйчни близнаци са показали, че и генетичните заложби играят роля, защото близнаците обикновено умират почти на една и съща възраст. Новооткритите гени са CDKN2B, който регулира цикъла на живот на клетките; SH2B3, за който е доказано, че увеличава живота на плодните мушици; ABO, който определя кръвната група; и един от HLA гените, които отговарят за разпознаването на клетките от имунната система.

Стюарт Ким (Stuart Kim) от Станфордския университет и колегите му анализирали гените на 800 души на възраст над 100 години и 5000 души над 90 годишна възраст. При всички хора били открити вариации на тези гени и сега учените смятат, че точно те са необходими, за да може човек да живее поне един век.

Предишни изследвания са показали, че дългият живот се дължи повече на гени, които отговарят за по-доброто стареене, отколкото липсата на гени, които предизвикват болести. Но тези изследвания са били в значително по-малък мащаб и може би „не са изолирали сигнала от шума“.

Въпреки забележителните открития, Ким и колегите му смятат, че има още за научаване. „Данните се трупат невероятно бързо и начина, по който ги анализираме се подобрява постоянно. Убеден съм, че дори докато сме живи, ще бъдат направени изключителни открития, които ще променят начина, по който гледаме на продължителността на живота“, допълва Ким.

Въздържание, здравословно хранене, спорт, фитнес, йога и други подобни занимания не са в състояние да удължат „предписания“ от гените престой на земята. Не се занимавайте с глупости, ами си живейте живота. Каквото ви е писано, точно то и ще се случи!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net