18-годишна американка подобри рекорд на Стефка Костадинова

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Ващи Кънингам стана най-младата световна шампионка в зала

Американката Ващи Кънингам спечели и титлата в скока на височина от световното първенство по лека атлетика в Портланд, щата Орегон. Пред родна публика 18-годишната ученичка от Лас Вегас стана и най-младата световна шампионка в зала.

До момента този рекорд се държеше от българската прима в сектора Стефка Костадинова, която на 19 триумфира на шампионата в Париж през 1985 г., припомня Sportal.bg.

Виж още: Графити припомнят спортната слава на България

Ващи е от спортна фамилия – баща й Рандъл Кънингам е бил куотърбек в Националната футболна лига, а брат й Рандъл II e национален младежки шампион също в скока на височина. Майка им пък е балерина, разказват американски медии.

Тийнейджърката взе златото с постижение 1,96 метра, като след това направи три неуспешни опита на 1.99 м. От 1,84 до 1,96 м тя обаче беше безгрешна.

Интересното е, че и следващите три състезателки завършиха с по 1,96 м, но допуснаха повече грешки от младата Кънингам. Сребърния медал с 1,96 м от втори опит извоюва 36-годишната испанка Рут Бейтия, европейска шампионка в зала и на открито.

Златната медалистка от планетарния форум в Сопот през 2014 г. Камила Личвинко (Полша) остана трета, тъй като имаше повече грешки на по-ниските височини.

Видео: 10 забележителни факта за България

По-рано този месец на националния шампионат на САЩ Кънингам постави и нов световен рекорд за девойки в зала – 1,99 м. Тя навърши 18 през януари.

Източник: Sportal.bg; OregonLive