На фитнес с Недик Недев

1
Добави коментар
den.bg
den.bg

Недик – пет букви, залог за перфектно тяло. Той е име-легенда сред българските фитнесманиаци. Познат е като треньор и водещ на телевизионно предаване за фитнес. До него се допитват за съвет и опитни треньори, защото е наясно с този спорт от А до Я. Тренировките с Недик минават неусетно в труд, пот и шеги, а на другия ден ви очаква онази сладка болка в мускулите, която подсказва, че не сте си изгубили времето в залата. Роден е през 1970 г. в Богота, столицата на далечна Колумбия. Има младежки шампионски титли в бодибилдинга в Коста Рика и Никарагуа, в България е три пъти републикански шампион и вицебалкански шампион. Негов идол е Шварценегер. През 1993 г. няколко момчета го молят да им помага в тренировките и така полека навлиза в това поприще. През 90-те години фитнесът в България не беше много популярен, но след това изведнъж в залата се появиха доста хора, желаещи да бъдат тренирани. Така станах фитнестреньор, си спомня Недик Недев. Питам го, какво е усещането да виждаш, как благодарение на твоята работа хората променят тялото си?

Прекрасно е. Но моята работа не е чак толкова много – скромно пояснява Недик. – Ако смятаме в проценти, тя е около 30%, останалото е резултат от труда на самия човек, когото тренираш. И когато видиш, че той има желание и се променя, това ти дава уникално удовлетворение. Окото се радва, когато виждаш, че човекът се променя.

Винаги ще видите Недик в залата с дрехи, подчертаващи перфектната му физическа форма, а това безотказно е силен стимул за всеки трениращ. Кои са основните правила, които спазва, за да се поддържа?

Най-важно е храненето. Има една приказка „Каквато храна ядеш, такъв ще станеш” (думи на Петър Дънов). Наистина е така. Тренировката е много важна, но още по-важни са яденето и спането. Моята физика е такава, че когато малко се отпусна по отношение на храненето, веднага качвам килограми. Затова цял живот се храня здравословно, споделя Недик и уточнява:

Основно правило е да ядеш 5-6 пъти на ден неголямо количество храна, а не, както е прието, сутрин, обед и вечер. Трябва да се набляга на белтъчините и зеленчуците и по-малко на плодовете и въглехидратите. Ако на човек му се дояде по-некачествена храна – баница, сладко, шоколад, по-добре е да я яде сутрин, на обед – месо със салата, следобед един-два банана и вечерта салата с месо. Овесените ядки също са добра храна. Когато приемеш тази диета като начин на живот, е много по-лесно да се поддържаш в перфектна форма.

Недик е убеден, че за неспортувал човек с тегло леко под или над нормата са необходими 6 месеца в залата, за да влезе в добра форма. За това са достатъчни три тренировки седмично по час и половина всяка.

Трениращите нерядко са склонни да търсят помощ вместо от фитнесинструкторите, от по-напредналите в залата. Техните инструкции обаче често са противоречиви и крият рискове, затова е по-добре да се доверите на професионалистите, съветва Недик:

Има такава поговорка: „Сто човека – сто мнения”. Това, което работи за един човек, абсолютно не значи, че работи за друг. Затова има фитнес инструктори, които подхождат индивидуално към всеки. Често при по-младите в залата единият прави това, което прави другият. А това е много грешен подход. Други често срещани грешки са много тежки и продължителни тренировки и безразборната употреба на медикаменти. Хората си мислят, че с медикаменти много бързо ще постигнат успех. Но не е така. Няма вълшебно хапче. Необходим е много труд” – убеден е дългогодишният инструктор, който в никакъв случай не е склонен да препоръчва на трениращите за добра форма, а не за спортни постижения, употребата на добавки на химична основа. „Но за професионалните атлети без това е абсурд – откровен е Недик.

Повеждам разговора към избухналия тези дни скандал с 99 спортисти, уличени в употребата на мелдоний, който се прилага при физическа преумора и сърдечни заболявания, но е включен в листата на забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA) от януари 2016 г. Голямата ни шампионка в тласкане на гюле за хора с увреждания Стела Енева също бе уличена в употреба на допинг. Кой обикновено пада в този капан? Дали между капките не минават само най-богатите нации, които могат да си позволят разработването на нови стимулиращи вещества, които не могат да бъдат хванати, питам Недик в края на срещата:

По принцип тези, които разработват такива вещества, са винаги една крачка напред и самите те са вързани с допинг ченгетата. Високоплатените спортисти имат лични лекари, които трябва да са осведомени на 100%, защото всеки месец се дава такава листа от международния олимпийски комитет, в която се посочва, кои препарати се забраняват. Това са толкова много препарати, че можем да говорим за тях в рамките на две предавания. Примерно, ако си сложите капки за очи или за нос, изгаряте, защото в тях има такива съставки, които подобряват дишането, кръвообращението. Става въпрос за съвсем елементарни препарати. Трябва да имаш скъпо платени лекари на много високо ниво, които да знаят какво можеш и какво не можеш да приемаш. Много хора приемат с лечебна цел различни лекарства, но като се натрупа такова лекарство в тялото, изгаряш на допинг проба – сподели в интервю за Радио България Недик Недев.

Снимки: личен архив