България изпрати хуманитарна помощ за мигрантите в транзитния център Табановце в Македония

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

Два камиона с хуманитарна помощ отпътуваха рано тази сутрин от София за бежанците и мигрантите в транзитния център Табановце край Куманово, Република…

Два камиона с хуманитарна помощ отпътуваха рано тази сутрин от София за бежанците и мигрантите в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония. 

Дарението се прави по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов. Със съдействието на Българския червен кръст (БЧК) и на български фирми-производители доброволно бяха осигурени хранителни продукти и минерална вода. „Изпращането на тази хуманитарна помощ е израз на солидарността на премиера Борисов и на българската държава към бедстващите хора“, заяви пред журналисти началникът на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която координира и участва в предоставянето на дарението. Г-жа Тотева посочи, че правителството следи внимателно обстановката в съседните страни и при необходимост страната ни ще продължи да оказва помощ според възможностите ни. Тя уточни, че дарението е съгласувано в телефонния разговор на премиера Борисов и македонския президент Георге Иванов миналата седмица, когато бяха договорени и съвместни мерки за повишаване контрола по българо-македонската граница и пресичане на нелегалните канали за трафик на мигранти. „Това е третият конвой, който организираме по инициатива на Министерския съвет. Първият беше до Унгария. Пак бяхме два камиона, но желанието там беше да изпратим одеяла, чаршафи и палатки. Миналата седмица направихме втори конвой до Гърция, където също занесохме одеяла, палатки и възглавници“, посочи Николай Величков, началник на отдел „Логистика“ на БЧК, който участва в акцията по предоставянето на хуманитарната помощ за мигрантите в транзитния център Табановце в Република Македония. Около 1500 жени, деца и мъже са блокирани към момента в транзитния център в Табановце.

 

Източник: www.cross.bg

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове мигрантите | Борисов | помощ | Република | Македония | хуманитарна | Табановце | транзитния | камиона

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!