Коя е жената на снимката от летището в Брюксел

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

След атентатите на 22 март по първите страници на вестниците бяха не само атентаторите, но и някои от оцелелите – като тази стюардеса в състояние на шок, чиято снимка обиколи света

Жената в жълто и черно, чиято снимка след атентата на летището в Брюксел обиколи света, се оказа стюардеса от индийската авиокомпания „Джет еъруейз“.

Нидхи Чапхекар, с обгорената от взрива униформа и лице, покрито с кръв и прахоляк, се превърна в символ – събирателен образ за оцелелите от терора, между които и 300 ранени от над 40 различни националности.

45-годишната майка на две деца трябвало да се качи на полет за Мумбай в качеството си на ръководител кабинен състав, когато се оказала в близост до една от двете експлозии.

До нея на седалките в терминала друга жена говори по мобилен телефон, който е хванала с окървавената си ръка. Кадърът обиколи социалните мрежи с хаштага #PrayForNidhi (Молете се за Нидхи).

Снимката направила Кетеван Кардава, кореспондентка на грузинската обществена телевизия в Брюксел, която споделя, че самата тя не знае как е оцеляла, защото била на метър от взривения куфар, оставен без надзор въпреки наличието на полицаи наоколо. Втората експлозия, още по-мощна, станала три секунди по-късно.

Индийката е сред двамата служители на авиокомпанията, пострадали при бомбения атентат на летището в Брюксел. В експлозиите там и в метрото загинаха 31 души.

Нидхи била откарана в болница с изгаряния и други травми. Тя има 20-годишен стаж в „Джет еъруейз“, които по-късно оповестиха, че тя и колегата й са добре – и ги поздравиха за проявените силен дух и самообладание.

Препечатването на снимката в пресата обаче предизвика вълна от негодувание в родината й. В. „Таймс ъв Индия“ беше разкритикуван, че е проявил безчувственост, тъй като е нарушил нейното право на уединение и излага тялото й на показ.

Подобни реакции имаше и във Великобритания. Близките й обаче споделят, че именно от тази снимка научили, че е оцеляла – и е добре.

Източник: „Скай нюз“, „Интернешънъл бизнес таймс“