След каймата за кебапчета, дойде време за оръжията

8
Добави коментар
borsi
borsi

Служителите на ДАНС и прокурори търсят документи за източване на оръжейната фирма, което ставало чрез неизгодни договори, сключени с частна компания

Дали след промяна на външната си политика някой е натиснал нашите власти да ровят по продължаващи сделки с оръжие за Саудитска арабия (за войните в Йемен, Сирия или Ирак), а властите ни правят, че проявяват активност, или причините са прозаични? Наистина е имало схеми с източване на пари или някому горе се е приискал дял от тези сделки (на наш търговец на оръжие които работи с компанията) и сега търси компромати за да притисне търговеца, който е известно име в бизнеса, но който също и наистина може да е замесен в източване.

Поне през последните 17 месеца Саудитска Арабия и ОАЕ са купили от България оръжие за много милиони. Полетите стават толкова чести, че любител на авиацията обръща внимание на огромните самолети на летище София. Boeing 747 на снимката пристига от Джеда, взема товар от летище София и после отлита за град Табук, на около 100 км от границата с Йордания. Според изчисления на любителя всеки път самолетите носят между 60 и 80 тона товари в дървени сандъци. Той не е могъл да види какво има в сандъците, но е било видно, че са тежки. След като саудитските полетите спират, започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби, Airbus A330F и Boing 777F с маркировка на Etihad Cargo. Cargo Airbus 330F, пристигащ от Абу Даби, каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Дафра, разположена на юг от столицата на ОАЕ. Българско оръжие вероятно е излизало и през Турция и т. н. Властите в Саудитска арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България не дават информация за съдържанието на тези пратки. През 2014 г. България официално е изнесла оръжие на стойност € 403 млн. и ако от глупост и наивност в 90-те и в началото на милениума не бе спряла някои производства вероятно щеше да изнесе и оръжия за много по-голяма сума. 

През 2014 г. Съединените щати също купуват оръжие от България, като част от програма за обучение и въоръжаване на сирийската опозиция на стойност $ 500 млн. Програмата на САЩ е прекратена през втората половина на 2015 г., а се разбира за нея, когато на наш полигон става издънка (вероятно поради неправилно боравене*) при проби с РПГ-7.

Преди дни четири самолета ИЛ-76 на кралските военновъздушни сили на Йордания натоварени с оръжие са излетели от София за Саудитска Арабия и може би настоящите проверки са във връзка с тях. След като бяха нападнали цех за кюфтета и кебапчета миналата година, може би ДАНС най-после са си намерили нова жертва от малко по-висока категория. 

*