Ракията на Българина

6
Добави коментар
magazin
magazin

Едно от най-употребяваните алкохолни питиета у нас е ракията. Както сме Ви обещали, след като измислихме каква салата да приготвим, ще Ви запознаем с тази напитка и ще напишем по нещо за най-употребяваните и приготвяне ракии в страната. Това типично смятано за българско народно питие всъщност произлиза от турската дума „раки”, което буквално се превежда като „пот”. Тази напитка обаче съвсем не е чисто наша и се пие на целия Балкански полуостров, Румъния, Сърбия, Македония и т.н.

Старите казанджии съветват след варенето ракията да се държи в дървени бурета, а не в пластмасови ли стъклени бутилки. Отлежаването в бъчва освен, че ще промени цвета, дава и допълнителни вкусови качества на ракията. Примерно две години са нужни за светлосламест цвят, мек вкус и мускатов аромат.

Производството на ракия не се е променило от векове и е все едно и също, дестилация на ферментирали плодове, като в последните години това се превърна и в атракция на някои туристически обекти предлагащи селски туризъм.

Най-разпространените ракии са гроздова, плодова, кайсиева и сливова, като в отделни райони на страната ще срещнете и екзотични видове като крушева и черешова. Самото варене на ракията се е превърнала в един вид ритуал, подготвят се от ранни зори, запалва се огъня, сипват се в казана готовите каши, запечатва се за да не излизат изпаренията и се почват едни дълги часове на чакане, но не какви да е, а хубави, с добри хора, добра стара ракийка и мезета и времето лети, лети …

Прясно сварената ракия не се препоръчва за консумация, нужно е време за да отлежи и да няма риск от натравяне. В някои региони се прави и преварка, която е наречена „препек”, а от там и името преварка. Така напитката става по силна – около 55-60 градуса, по ароматна и преди употреба се разрежда с вода.

Майсторите казанджии разказват, че добра ракия се прави от добри джибри или от качествено старо вино, това последното е вярно, но кой ще ти остави вино да остарее, не и в днешно време.

На пазара ще намерите най-различни видове ракии, няма да споменаваме марки, а и целта ни не е рекламна статия за някоя пивоварна. Като се почне от мускатова, гроздова, грозданка, джиброва,кайсиева,  перла и каква ли не още, та чак до вече модерните резерви.

В днешно време и в това безпаричие в което са изпаднали нашите сънародници се прибявга и да екзотични начини и приготвяне на ракия, пример за това е ечемичена ракия. Не препоръчваме тази разновидност, но все пак всеки сам си решава какво да консумира.

Автора на тази статия може да Ви каже от личен опит, че е консумирал и ракии от какво ли не, от дренки примерно, от домати, праскови, но както се казва единственото по хубаво от на дедо ракията е … на баба лютеницата.

Ще завършим с един любим наш лаф: Пийте вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да пиете РАКИЯ! Наздраве!!!