11 ползи от самочувствието

3
Добави коментар

Самочувствието лежи в основата на изпълнения с положителни емоции живот. То помага да видите позитивното във всяка ситуация, да се справите с несгодите и да оцените подобаващо хубавите моменти.

 

В модерния и забързан свят, в който живеем, винаги има някой или нещо, изискващо нашето време и внимание. Когато непрекъснато влагате усилия да обърнете внимание на всички, вие посрещате техните нуждите. И въпреки че е хубаво е да помагате на околните, понякога това се случва за сметка на вашето време. Когато не отделяте време за себе си, самочувствието ви бавно започва да се срива. За съжаление, много хора не забелязват това, докато не изпитат реални затруднения.

 

Много често хората се чувстват виновни ако отделят време за себе си. Но това време е от съществено значение за високото самочувствие. Важно е да планирате време за себе си и ако това ви кара да се чувствате виновни, опитайте се да промените гледната си точка по този въпрос. Ползите не са само за вас – те са за всички, с които контактувате.

 

 

Ето и няколко от предимствата на високото самочувствие – то влияе върху всяка област на живота ви:

 

1. Можете да бъдете себе си

 

Не чувствате необходимост да адаптирате своите възгледи, ценности и поведение, за да оправдаете чуждите очаквания.

 

Четете още: Уважавайте себе си! – част 1

 

2. Можете да приемате ако някой не е съгласен с вас

 

Високото самочувствие ви позволява да приемате, че е възможно другите да не са съгласни с вас. Не изпитвате нужда да се притеснявате от това, тъй като всеки има право на собствено мнение.

 

3. Можете да изразите мнението си, когато ви предизвикват

 

Ако имате ниско самочувствие, вероятно ще се притесните или изнервите когато някой оспорва вашето мнение или действия. Високото самочувствие ви позволява да приемете предизвикателството и да поставите собствените си аргументи срещу „противника“, без необходимостта просто да се примирите или да се притесните от неодобрението.

 

 

4. Приемате нови предизвикателства

 

Когато предоставена възможност, която изисква да излезете извън зоната си на комфорт, вие приемате предизвикателството с охота.

 

5. Не се страхувате от несигурността

 

Когато се впускате в нещо ново, знаете, че крайният успех не може да бъде гарантиран. Но това не ви спира и се концентрирате върху всички положителни възможности.

 

Четете още: Как да правите важни промени в живота си? – част 1

 

6. По-устойчиви сте

 

Лоши неща се случват често и на всеки. Когато се случат на вас, обаче, самочувствието ви позволява да се справите много по-ефективно с проблемите, да приемете неуспеха и да направите нужните промени, за да се върнете отново на линия.

 

7. Не се нуждаете от одобрение

 

Чудесно е, когато другите са съгласни с вас, но това не е задължително. Вие много добре знаете, че не можете да угодите на всички, така че просто правите това, в което вярвате.

 

 

8. Всичко е наред, ако не знаете всичко

 

Не можете да знаете всичко. Никой не може. Животът е път, по който научавате всичко – не преди или след това. Не трябва да ви притеснява липсата на отговор за нещо.

 

9. Вие сте по-ангажирани

 

Ниското самочувствие води до песимизъм, а високото самочувствие дава по-оптимистичен поглед върху живота. Когато сте оптимистично настроени, вярвате в себе си и сте по-склонни да се ангажирате с целите и задачите си.

 

Четете още: 10 съвета за емоционално излекуване – част 1

 

10. Не чувствате нужда да бъдете съвършени

 

Перфекционизмът е основният източник на стрес. Чувствайки необходимост да сте съвършени, вие сами се настройвате за неуспех. Най-доброто, което можете да направите, е да дадете всичко от себе си. Възможно е да сбъркате, да вземете няколко лоши решения и дори да се компрометирате. Когато се отървете от необходимостта да сте съвършени, ще започнете да се учите от грешките си, а не да се ругаете заради тях.

 

 

11. Приемате, че всички хора правят грешки, включително и вие

 

Високото самочувствие позволява да приемете, че всеки прави грешки. Вие сте по-човечен и прощавате както на себе си, така и на другите. Когато възникне конфликт се справяте с него и след това забравяте, без да се натоварвате излишно.

 

Има още много ползи от високото самочувствие. Когато имате високо самочувствие, качеството на вашите взаимоотношения и връзки също ще се подобри.

 

Самочувствието ви дава възможността да се справите с трудни моменти и ви помага да създадете или да се възползвате максимално от положителни такива. Отделете време да работите върху собственото си самочувствие, това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си.

 

Снимки: Pimoo, Ragamuffin, Pimoo, tommerton2010 Foter.com