Цветята за по-добър сън!

1
Добави коментар
biomall
biomall

Имате проблеми със съня? Те могат да бъдат различни – от невъзможността за заспиване до неспокойния сън, но всички са вредни и обременяващи за организма. Сънят е ключов фактор за поддържането на цялостната ни обща кондиция и здраве. С недостатъчно количество и некачествен сън ставаме раздазнителни, по-лесно се уморяваме, по-трудно се концентрираме. Продължителното недоспиване влияе на килограмите и трупането на мазнини, както и на състоянието на кожата, косата и ноктите. Затова направете всичко възможно, за да си осигурите тези 7 – 8 безценни за организма часа! Една от стъпките, които можете да предприемете, е да поставите в спалнята си различни растения, чиито аромат има успокояващ характер. Освен това живите растения пречистват въздуха и го обогатяват с кислород  и правят помещението по-уютно. Ако искате приятен аромат, не си купувайте ароматизатор, купете си цвете!

8 растения за по-добър сън

Жасмин

Редица проучвания показват, че ароматът на жасмин е естествен приспивен агент. Освен това жасминът подобрява качеството на съня като по този начин организмът почива пълноценно, а регенерационните процеси в него протичат най-добре. Цветето подобрява и настроението при събуждане. Жасминът не изисква много грижи, сравнено с други растения, ухае силно и добавя красота към интериора – само някои причини, поради които да си засадите това красиво цвете.

Лавандула

Екстрактът от лавандула и етеричното масло от растението са широко употребявани и се добавят към ароматизатори за дома, сапуни, ароматизатори за дрехи, шампоани, душ-гелове. Лавандулата е доказан и изпитан помощник в борбата с умората и напрежението. Тя е синоним на разпускане, отмора и спокойствие. Няма по-мощен и въздействащ източник от първоизточника, затова смело засадете лавандула в спалнята си.

Гардения

Действието на аромата на гардения върху човека се сравнява често с предписани приспивателни и успокоителни като валериан например. Цветето действа успокоително на нервната система и ви помага да релаксирате дори в будно състояние. Гардения не е от лесните цветя за отглеждане, но усилията и грижите, както показахме, си струват.

Сансевиера

Сансевиера е едно от най-препоръчваните растения за по-чист въздух в дома. Тя е чудесна и за спалнята, където въздухът трябва да е свеж, за да можем да заспим по-лесно. Сансевиера не е цъфтящо растение и по тази причина се отглежда по-лесно.

Алое

Това магично растение, чиито масла имат толкова приложения – от лекуване на възпаления до заличаване на белези, може да ни помогне и в борбата за по-добър сън. Алое детоксикира тялото (като това важи и за растението, не само за сока му) и ни помага да се справим с вредното влияние на химикалите, съдържащи се в почистващите препарати. Интересно е да се знае, че ако нивото на опасните химикали в дома (прекаляваме с почистващите препарати) е високо, по растението се появяват кафяви точки, които ни сигнализират – че чистото, не е толкова чисто.

Английски бръшлян

Английският бръшлян поддържа въздуха изключително свеж. Това можем да си представим и от външно място, където бръшлянът е обрасъл – около мястото въздухът е по-свеж и ароматен. Причината е, че това е растението, което най-добре абсорбира токсичния формалдехид и може да ни помогне да спим много по-добре. Освен това се отглежда лесно при средни температури и не много слънчева светлина.

Червенолистна драцена

Червенолистната драцена чудесно ще пасне на всеки интериор и ще го направи още по-красив. Също като бръшляна и драцената абсорбира формалдехид, ксилен и трихлоретилен – токсини, които е по-добре да не вдишваме. Растението може да порастне доста високо и се нуждае от пряка слънчева светлина при отглеждане.

Златолистен потос

Златолистният потос е друго растение с много добри пречистващи свойства. Той също може да ни помогне да си осигурим по-добра нощна почивка. Също така е много добър за декора, тъй като листата му падат каскадно надолу и може да се постави висящ в саксия. Ако сте заети, изберете потоса, той не изискава много поливане и много слънчева светлина.