Връщат ученички с къси поли и лак за нокти

18
Добави коментар
smiling
smiling

Най-после Министерство на образованието, младежта и науката забрани неприличното облекло в училище. Заедно с ограничението на продажбата в училищните лавки и бюфети на вредни закуски, надявам се, българското школо да стане по-приятно и сигурно място, където децата ни прекарват 2/3 от деня.

С Постановление № 162 на Министерския съвет от 15 септември тази година влизат в сила специални правила за облеклото и дисциплината в училище. Забранени са къси поли (бел. ред. – предполагам всяко училище регламентира минималната позволена дължина), големи деколтета, тежки колиета, грим и лак за нокти. Дрехите трябва да са спретнати и чисти. Момчетата не бива да имат дълги коси, а на момичетата им е забранен бретон, който пада над очите.

Освен приличен външен вид, докато са в сградата на училището на подрастващите им е забранено да пушат, пият алкохол, употребяват опиати и да играят хазартни игри. Също така нямат право да прилагат физическо и психическо насилие над съученици и учители и да говорят по мобилния си телефон по време на час.

Считам, че съм модерна жена и модерна майка. Учила съм по времето на сините и червените връзки, сините престилки с бели якички и знам какво е да те ограничават. Но не мога да разбера как може един родител на единадесетгодишно девойче да му позволява да ходи на училище с черен молив и спирала на миглите и с ултра къса пола. Знам, че дрехите и хубавата външност дават самочувствие особено на тийнейджърите, но това не означава да ги пращаме на училище като на модно ревю. Разбирам, че сега децата растат по-бързо, но сигурно с тях расте и глупостта на някои родители.

(Горепосочените забрани са взети от правилника на 120 ОУ, София.)

Униформи в училище
Дългите коси в училище
Здравословното хранене в училище