Как да си направя сайт

1
Добави коментар
bekyarov
bekyarov

Днес, когато технологиите са развити и се развиват, необходимостта от собствен сайт се увеличава. За какво може да ви послужи даден сайт? Например, ако искате да покажете с какво се занимавате и да покажете част от работата си това е добър начин. Освен това на много места като сайтове за обувки и дрехи, различни аксесоари, лекарства и други, често има поле, което е оставено да напишете своя сайт. По този начин правите добро впечатление и комуникацията е по – лесно, което е плюс за вас.
Кои са стъпките, които трябва да предприема за да си направя сайт? На този въпрос ще дадем отговор, състоящ се от лесни стъпки.

Стъпка 1: Как ще се казва моя сайт?

Едно от най – важните неща за дадено нещо е името. В този случай, името на сайта ще е и неговия домейн. По принцип е лесно да измислите име. Повечето сайтове за завършват с .com, .bg и така нататък. Понякога има и пречки като това, че името, което сте избрали за вашия сайт е заето и трябва да измислете ново. Например, ако искате сайта ви да се казва haldigital97.com и то се оказва заето, ще трябва да измислите някое друго близко на него.
Следващата важна стъпка е да регистрирате сайта си. Обикновено един абонамент е за 1 година, но може и за по – дълъг период. Нормалната цена е около 18 – 20 лева.

Стъпка 2: Кои са възможностите за хостване на сайта ми?

Има две алтернативи за това къде и как да изберете хостинг за сайта си.
Първият вариант е да сте със собствен сървър. Това е по – скъпият вариант поради специфични причини. Трябва да осигурите непрестанен достъп до Интернет. Също така трябва да подсигурите захранване с електричество, което не прекъсва, както и подходяща температура за работа.
Вторият вариант е да платите за хостване на някоя хостинг фирма. Там цените започват от 50 лева за година. Там вашият сайт ще се хоства 24/7/365.

Стъпка 3: Каква е разликата между статичен и динамичен сайт?

Статичните сайтове са сайтове, които не публикуват ново съдържание или ако публикуват, то това е рядко. По принцип тези сайтове се пишат на HTML. Подобни сайтове са безинтересни за потребителите.
Динамичните сайтове са сайтове, които променят своето съдържание според това колко активни са потребителите. Такива сайтове са всички онлайн магазини, форуми, новинарски сайтове и така нататък. Всички сайтове, които обикновено се посещават, като ежедневните, са динамични. Най – често са изработени на WordPress, Joomla и други. Това значително намалява тяхната цена.

Стъпка 4: Как да оформя дизайна на моя сайт?

Сигурно се питате дали дизайна не включва само шрифта и картинките. Да и това влиза в него, но едва ли е толкова лесно, след като има специални хора, които отговорят за дизайна на сайтовете. Леснотата и удобството на сайта за ползване зависят от дизайна. Важно е и как ще бъде подредена информацията в него. Например бутона START на Windows. Нека да си представим, че то е преместен или го няма. Работата с Windows не би била толкова лесна, нали? Дизайна ви трябва да остави добро впечатление у посетителя за вашите услуги, които предлагате.
В заключение, ще добавим и поддръжката на сайта. Ако вашия сайт е такъв, в който възнамерявате да не публикувате нова информация, няма да е необходима поддръжка. Но за сайт, който искате да бъде интересен и привлекателен ще трябва да положите известно усилие в поддръжката.