НАП официално проверява българите в #Panama Papers

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

 Националната агенция за приходите е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), пише 24chasa.bg.

 

Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов иска агенцията да получи “цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции.” Че ще го направи стана ясно веднага след оповестяването на документите.

 

Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани “единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация”.

 

Атанасов прави важно уточнение, че “наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени”.

 

За “24 часа” говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че всеки гражданин или фирма, за които бъдат получени данни, подлежи на  проверка. При установяване на нарушения може да се пристъпи и към ревизия.

 

Искането на НАП е по повод мегаразследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, започнало след изтичане на данни към германския вестник “Зюддойче цайтунг”.