„Дамата в номер 6“ – най-старата пианистка в света

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Алис Херц-Зомер, оцеляла от Холокоста, почина на 110-годишна възраст през 2014-а, броени дни преди филмът за нея да получи „Оскар“, а този петък 38-минутната лента открива новия софийски фестивал за документално кино Master of Art

Животът е прекрасен, всеки ден, повтаряше си Алис Херц-Зомер, която бе и най-възрастният оцелял от Холокоста до наши дни. Голяма роля за нейното спасение от лагерите на смъртта изиграва музиката…

Старата жена си отиде, без да дочака церемонията „Оскар 2014“, където 38-минутният документален филм „Дамата в номер 6“ (The Lady In Number 6: Music Saved My Life) беше сред номинираните – и лауреатите. Режисьор на лентата е Малкълм Кларк, печелил Академичната награда в късометражните категории и през 1989 г.

Удивителната история на Алис започва в началото на ХХ век в родната й Прага, където приятели на семейството им са интелектуалци като Густав Малер и Франц Кафка. Останала в града след нацистката окупация, за да се грижи за болната си майка, тя е изпратена в концлагера Терезин заедно със своя шестгодишен син.

Виж още: Ужаса на нацистките концлагери в цифри и факти

Нацистите не позволяват на евреите да изнасят концерти, но в концлагера тя получава тази възможност заради инспекциите на Червения кръст. От попадналите в Терезин около 140 хил. евреи загиват над 33 хил. души. Близо 90 хил. са прехвърлени в други лагери, например Аушвиц, където повечето намират смъртта си – като съпруга й, починал от тиф в Дахау.

Алис и момчето й, заедно с още 20-ина хиляди, дочакали освобождението на Терезин от Съветската армия през май 1945 г. След края на Втората световна война тя емигрира в Израел, където вече живее нейната сестра близначка, а от средата на 80-те заживява в Лондон.

„Дамата в номер 6“ показва как на 109 години тя все още свири на пиано по два и половина часа на ден, като отдава дълголетието си не толкова на „добрите гени“, колкото на „добрата музика“. Непоклатимo оптимистичният мироглед в съчетание с дълбоката й вяра в изконната доброта у всеки я крепят повече от век…

Докато снимат филма, тя е не само най-възрастният жив човек в Лондон, но е най-възрастният оцелял от Холокоста. 

„Дамата в номер 6“ открива довечера от 19 ч. в кино „Люмиер“ новия софийски фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуството Master of Art, а следващата му прожекция в същата зала е на 23 април от 17,15 ч.