Как да изберем подходящи цветове за нашия хол

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Знаем, че решението за обзавеждането на вашия хол е свързано с много безсънни нощи и дълбоки дилеми. Затова в тази статия ще ви дадем няколко ценни съвета и ще ви насочим как да изберете цветовете за вашия хол. Независимо дали сте водени от идеята за настроението и атмосферата, която искате да създадете или следвате тенденцията да обзаведете вашия хол с изпитани и тематични влияния, със сигурност ще Ви бъде полезно да разберете как и кои цветове си взаимодействат най-добре, кои са доминиращите, вторичните и акцентиращите нюанси.

Вижте нашите съвети в следващите редове

I. Решете какво настроение искате да създадете

Развийте идея за настроението, което искате да създадете. Добър вариант е Ambient атмосферата, която се свързва с нюансите на природата. Също така помислете добре за ролята, която вашия хол, образно казано, ще играе във вашия живот: през кое време на деня ще го използватекак желаете да ви влияе стаята – да ви енергезира или за релаксдопускате ли слънчева светлина през деня.

 

2. Вземете предимство с естествената слънчева светлина

Съществуват няколко цветови комбинации, които са изключително предназначени за слънчеви пространства. Ако слънчевата светлина достига до вашия хол през деня е добре да изберете цветовите нюанси на природата.

ярките тонове като син сапфир или изумрудено зелено изглеждат чудесно на слънчева светлина;по-тъмните земни нюанси работят в помещения, в които постъпва много естествена светлина, тъй като тя кара хола Ви да изглежда по-светъл.

3. Ако до холът ви не достига естествена светлина, може да го осветлите като използвате слънчеви нюанси на цветовете за вашия интериор.

На другия полюс е варианта, в който натуралната светлина не достига до вашата стая или пък прекарвате повече време в хола си през вечерта. В този случай имате няколко варианта за цветове, които ще допринесат за по-светла атмосфера. Такива цветове са слоновата кост и жълтото. Те определено ще спомогнат за осветляване на вашия хол, особено ако са използвани на видни места.

4. Създайте топла атмосфера с топли тонове.

Тъмно червеното , изгорелия портокал о почти всички нюанси на на златното и кафяво могат да бъдат използвани за създаване на уютно пространство, което е много подходящо за всекидневна.

тази комбинация от цветове е великолепна за всекидневни, които се използват, както през деня така и е вечерно време.не използвайте светли нюанси на червено или оранжево като доминиращи или вторични, тъй като те носят прекалено много енергия и не са подходящи, ако обитавате хола си предимно вечер.

5. Релаксирайте стаята със студени тонове

От друга страна, студените нюанси като синьо, виолетов и сиво са особенно полезни при създаването на спокойна и отпускаща атмосфера. Използвайте тези тонове, ако прекарвате време в хола си основно вечер, тъй като вечерно време имате нужда от почивка и релакс.

II. Следвайте готови цветови схеми и подходи

Използвайте правилото 60-30-10

Независимо какви цветове ще използвате е важно да отчетете колко процента, който всеки тон ще заеме при обзавеждането.Според правилото 60-30-10, цветът който заема 60% от вашия интериор е доминиращ, този с 30% е вторичен, а 10% се считат за акценти.

Изберете доминиращ и вторичен цвят, който ви допада най-много и с който се чувствате комфортно. Трябва да знаете, че доминиращия цвят ще повлияе най-много на атмосферата в стаята. Не използвайте доминиращ и вторичен цвят, ако не сте убедени в избора си.Ако искате да създадете усещане за жизненост, използвайте най-светлата палитра от цветовата ви схема като акцентиращ цвят.Уверете се, че и трите цвята си подхождат и взаимодействат по правилен начин. Групирайте трите цвята в малка опитна площ, преди да започнете декорация и боядисване, за да проверите усещането , което създават.

2. Имайте предвид и цветовете на вашето обзавеждане при боядисване и декорация.

Например, ако имате модерни мебели е по-добре да използвате модерна цветова схема – бяло, черно и сиво, отколкото традиционна, изпълнена с богати нюанси. Добре е цвета на вашите мебели да бъде кординиран с вашите вторични цветове и акцента.

3. Придържайте се към опростени и минималистични цветови схеми

Тук основна роля играе белия цвят. Някой може да предпочитат ексцентрични доминиращи цветове, но не може да се отрече че бялото и неговите нюанси създават усещането за един по-свеж и чист хол.

4. Използвайте модерна цветова схема.

Съвременните цветове включват фините нюанси на естествените цветова, които могат да спомогнат за създаването на спокойна атмосфера,в  която да се чувствате комфортно и спокойно. Тук може да използвате светло кафяви и меки сиви нюанси като доминиращи цветове и малко по-тъмни нюанси на същите цветове като доминиращи или акцент.

5. Модернизирайте вашия хол.

Популярен метод при рекосмтрукция на хол е да го модернизирате. Определени цветови схеми допринасят за по-модерната визия на вашата всекидневна. Бялото е основния цвят, който доминира във вскички модерни холове. Черно и сиво са изключително подходящи за вторични цветове. Може да добавите и ярък акцент като светло зелено или огнено червено.

6. Придайте традиционна визия на вашия хол.

Традиционния дизайн на интериора включва дълбоки нюанси на елегантните цветове, за да предадат класа на стаята. Използвайте неутрални цветове за стени и други доминиращи откоси в пространството и богати нюанси на червено, синьо и кафяво като вторични или акцентиращи тонове.

III. Изберете ваш личен подход към избора на цветова схема

  1.Запознайте се добре с колелото на цветовете или така наречения hue cirlce.

За да може да балансирате добре цветовете трябва да имате обща представа как да ги комбинирате, тоест къде се намират и какво е отношението им в цветовия кръг. Обикновено цветовете, стоящи в противоположни краища се кординират най-добре един с с друг. Ето един примерен такъв.

2. Сравнете различни видове мостри.

Ако не се чувствате несигурни в опознаването на цветовия кръг и взаимодействието на цветовете, може да погледнете цветни мостри от плат или кожа, като ги наложите една върху друга. Вземете мострите в къщи и ги налагайте във вашата всекидневна. Така ще придобиете най-точна представа за това как ще изглежда пространството в даден цвят.

Възползвайте се от този мини тест преди да инвестирате средства в боя и обзавеждане.Картите с мострите за боя може да намерите лесно в магазините и при доставчиците на боя, а мострите от плат в магазините за мебели. Друг вариант е производителите да изпратят мострите директно до вашия дом.

3. Придържайте се към цветове, които обичате.

Вместо да се опитвате да създадете впечатляващ хол се постарайте да го направите комфортен за вас самите.  Преди всичко това е вашия хол и трябва да бъде обзаведен в стил, който ви допада. Колкото по-уютно и комфортно се чувствате в него, толкова по щастливи ще бъдете.